Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FENTA de AUR pe care o va încerca Liviu Dragnea în 2021 în Justiție - Se apropie perioada ELIBERĂRII CONDIȚIONATE pentru fostul șef PSD

Inquam Photos / George Calin
liviu dragnea

Apărarea lui Liviu Dragnea stă pe poziții când vine vorba despre anul ce urmează, 2021, acesta fiind anul în care avocații acestuia vor lua cu asalt justiția cu cereri de eliberare condiționată pe numele fostului șef al PSD.

Mai precis, în 2021, se împlinesc cele două fracții ale perioadei totale de pedeapsă primită, definitiv de fostul greu de la PSD, de trei ani și șase luni de închisoare cu executare, pentru fapte de corupție privind alegerile dar și angajarea fictivă a unor persoane la Direcția Generală de Asistență și Protecție Socială Teleorman.

Concret, perioada totală de executat conform deciziei definitive a fost de 3,6 ani de închisoare, cu executare, deci un total de 42 de luni de închisoare.

Acesta a fost încarcerat în penitenciarul Rahova la finalul lunii mai 2019, moment de la care a început scadența acestei perioade.

Din această perioadă, potrivit legilor penale aflate în prezent în vigoare, Dragnea trebuie să execute efectiv minimum 28 de luni, respectiv două treimi din pedeapsa de trei ani și jumtate.

După executarea efectivă a celor 28 de luni de închisoare, Liviu Dragnea devine propozabil pentru eliberare condiționată, ceea ce echivalează cu accesul său în Comisia de Eliberări Condiționate a penitenciarului în care este încarcerat.

Acolo Dragnea va explica motivele pentru care consideră că s-a îndreptat, comisia va face la rândul ei o amplă verificare a dosarului de deținut a fostului lider PSD, și la final va hotărâ dacă aceste trebuie sau nu eliberat condiționat.

Decizia acestei comisii însă nu este executorie, ci va trece prin filtrul instanței de judecată, doar un judecător de eliberări condiționate fiind cel care poate stabili definitiv dacă Liviu Dragnea sau orice alt deținut din țară poate părăsi penitenciarul în cadrul acestei proceduri.

La acest moment nu se cunoaște perioada efectivă redusă din cele 28 de luni pentru drept beneficiu pentru comportamentul și activitatea fostului lider din penitenciar.

Este de amintit că în dosarul oricărui deținut se indexează zilele de muncă, activitățile la care participă acesta, care se transformă în final în zile reduse din pedeapsa primită.

Totodată legea penală aflată în vigoare nu permite reducerea unui număr mai mare de trei luni din pedeapsă ceea cea ar putea diminua cele 28 de luni la maximum 25 de luni, respectiv doi ani și o lună de executare efectivă.

Citește și: Fostul militar britanic Lishman INTRĂ iar sub TUNUL DIICOT, după dosarul Ayahuasca - Este anchetat într-un nou dosar pentru evaziune și spălare de bani

Astfel cele 28 de luni de executare efectivă s-ar împlini în luna octombrie 2021 dar accederea fostului lider PSD în Comisia de eliberări condiționate ar putea avea loc mai devreme urmare perioadei beneficiu ce se va scădea în cadrul analizei.

Trimis la închisoare pentru două dosare penale

Liviu Dragnea a ajuns în spatele gratiilor urmare condamnării definitive în două dosare penale, ambele instrumentate de Direcția Națională Anticorupție, și finalizate de un complet de cinci judecători de la instanța supremă.

O primă condamnare, definitivă, de doi ani cu suspendare a venit în dosarul Referendumul în care Dragnea era acuzat de folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

La momentul comiterii faptelor Dragnea era ecretar general al PSD iar la momentul trimiterii în judecată era deputat și vicepremier.

Sub pecetea acestui dosar Dragnea a ajuns între timp șef al PSD și a orchestrat un amplu asalt asupra Justiției și mai ales asupra șefei instituție care l-a trimis în judecată.

Al doilea dosar, ce avea să îl ducă în spatele gratiilor, este dosarul angajărilor fictive la DGASPC Teleorman.

În acest dosar Dragnea a fost acuzat de aceeași DNA că în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman, respectiv președinte al organizației județene a PSD a comis instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și instigare la fals intelectual.

În limbaj non juridic procurorii au acuzat că prin prisma interferențelor și a autorității funcției deținute Dragnea a introdus și menținut la GASPC două femei, ce au fost plătite din banii direcției în vreme ce acestea lucrau doar pentru el, la partid.

Totul a durat ani de zile iar prejudiciul cumulat stabilit de anchetatorii DNA a fost de  108.612 lei.

„Această conduită infracțională a fost de natură să aducă persoanelor respective avantaje patrimoniale necuvenite în cuantum total de 108.612 lei, reprezentând drepturi salariale încasate necuvenit de către inculpatele Botorogeanu Adriana (75.593 lei) și Stoica Anisa Niculina (33.019 lei), sumă cu care Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman s-a constituit parte civilă în procesul penal”, arătau procurorii DNA la acea vreme.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.