Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ferdinand Marcos, fostul dictator filipinez, va fi înhumat în cimitirul eroilor

Curtea Supremă din Filipine a autorizat marţi înhumarea fostului dictator Ferdinand Marcos în cimitirul eroilor naţiunii, o decizie foarte controversată prin prisma abuzurilor de care se face vinovat ex-preşedintele, decedat în anul 1989, transmit DPA, EFE şi AFP.

Curtea Supremă filipineză a aprobat, cu 9 voturi la 5, plus o abţinere, decizia preşedintelui în funcţie, Rodrigo Duterte, de a permite transferul rămăşiţelor pământeşti ale lui Ferdinand Marcos (1917-1989) în 'Cimitirul eroilor' de la Manila, a anunţat purtătorul de cuvânt Theodore Te, precizând că 'nicio lege nu interzice această înhumare'.

Ungaria. Legile antiimigranţi cerute de Orban depind de votul extremei-drepte

Cea mai înaltă instanţă a respins petiţiile unor victime ale regimului Marcos, în care se argumenta că fostul dictator nu are dreptul să fie înhumat ca erou din cauza faptelor sale de corupţie, încălcărilor drepturilor omului şi altor abuzuri comise cât timp s-a aflat la putere în Filipine.

În expunerea de motive, Curtea Supremă a precizat însă că Marcos a fost preşedinte şi şef al forţelor armate decorat cu cea mai înaltă distincţie a ţării.

Ales preşedinte în 1965, apoi reales în 1969, Marcos a decretat legea marţială în 1972, guvernând cu o mână de fier până la revolta populară din 1986, care l-a constrâns să fugă în SUA, împreună cu familia.

Un magnat al berii, condamnat la 21 de ani de închisoare în Kazahstan

Este acuzat de uciderea, torturarea şi încarcerarea ilegală a peste 100.000 de filipinezi, estimându-se că a strâns o avere ilicită de 10 miliarde de dolari.

Dictatorul a murit în exil, în 1989, la trei ani după ce a fost înlăturat de o revoltă populară, iar familia sa a revenit în Filipine în 1992.

Trupul său îmbălsămat este păstrat în cripta de la reşedinţa familială din provincia Ilocos Norte, din nordul ţării.

Citește și: Trump o devansează pe Clinton în votul de la miezul nopţii din New Hampshire

Familia sa poartă de multă vreme o campanie pentru înhumarea lui Marcos ca erou, însă preşedinţii anteriori au respins această solicitare.

Situaţia s-a schimbat însă după alegerea în luna mai a lui Rodrigo Duterte, un avocat controversat şi aliat de mult timp al clanului Marcos, care a contribuit la finanţarea campaniei sale.

În luna august, Comisia istorică naţională a contestat proiectul de înhumare ca erou a fostului dictator, precizând că 'dosarul său militar este plin de mituri şi incoerenţe factuale', şi, prin urmare, 'nu poate servi drept fundament unei recunoaşteri istorice de orice fel', relatează agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.