Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ungaria. Legile antiimigranţi cerute de Orban depind de votul extremei-drepte

Premierul ungar Viktor Orban îşi continuă lupta împotriva Bruxellesului cerând marţi parlamentului să îşi înscrie politica ostilă solicitanţilor de azil în Constituţie, însă ar putea fi pus în dificultate la acest vot care necesită o majoritate absolută, transmite France Presse.

Puternicul partid de extremă-dreapta Jobbik pare de fapt decis să îşi negocieze dur sprijinul pentru revizuirea legii fundamentale pe care liderul suveranist vrea să o adopte pentru a face ilegală, în dreptul ungar, relocalizarea de refugiaţi de către UE în Ungaria.

Citește și: Alegerile prezidențiale din SUA, văzute de președintele AEP

Partidul FIDESZ al lui Orban nu mai beneficiază în parlament de majoritatea de două treimi necesară pentru a schimba Constituţia, astfel că are nevoie de sprijinul altor parlamentari pentru acest vot prevăzut pentru marţi dimineaţă.

Un vot în parlamentul ungar "al cărui rezultat nu este jucat în avans" constituie o premieră în şase ani de guvern Orban, scrie site-ul de ştiri independent Index.hu. Respingerea amendamentului ar fi de asemenea o lovitură legislativă pentru şeful executivului.

Iniţiativa a fost luată de prim-ministru după invalidarea referendumului împotriva mecanismului european de repartiţie a refugiaţilor, la începutul lunii octombrie.

Citește și: VIDEO - Câți bani au primit 'liberalii' ca să vină la miting: Îmi mai dau și la întoarcere

Deşi această consultare populară nu a atins cvorumul necesar pentru a avea forţă legală - 50% dintre cei înscrişi -, premierul a considerat-o un plebiscit pentru politica sa antiimigranţi deoarece împotriva ideii de reinstalare a refugiaţilor au votat 98,3% dintre cei care s-au prezentat la urne.

Viktor Orban consideră legitim să introducă în Constituţie poziţia celor 3,3 milioane de electori care au votat împotriva refugiaţilor la referendum, din cei 8,2 milioane înscrişi.

FIDESZ are 131 de parlamentari împreună cu aliaţii săi creştin-democraţi, însă îi lipsesc două voturi pentru a obţine majoritatea de două treimi necesară în acest caz.

În contextul în care cei 38 de parlamentari ai partidelor de stânga nu vor susţine amendamentul, cei 24 de deputaţi ai Jobbik, partid care împărtăşeşte ostilitatea guvernului faţă de străini, au găsit o ocazie nesperată de a face presiune asupra majorităţii.

Extrema-dreaptă ungară este un concurent serios pentru FIDESZ în perspectiva viitoarelor alegeri legislative prevăzute în 2018.

Vezi și: Sociologul IMAS, predicție de ULTIMĂ ORĂ: cine va câștiga alegerile în America

La fel ca în alte situaţii, liderul Jobbik, Gabor Vona, cere ca guvernul să nu mai acorde permise de rezidenţă bogaţilor investitori extra-europeni.

Din 2013, Ungaria a emis peste 10.000 de obligaţiuni de stat, de o valoare nominală de 300.000 de euro, oferind dreptul la un permis de reşedinţă şi posibilitatea de a călători în cadrul spaţiului Schengen. Majoritatea dintre ele au fost cumpărate de ruşi, chinezi şi cetăţeni din Orientul Mijlociu.

Acest sistem este puternic combătut de Jobbik, care susţine că reprezintă un pericol pentru securitatea statului. "Nici imigranţii bogaţi, nici teroriştii bogaţi nu trebuie să poată veni" în Ungaria, a subliniat recent Vona.

Orban a părut la început luat pe nepregătite de această bravadă a Jobbik, spunând că 'va lua în considerare' sugestia partidului, după care a declarat că 'nu vrea să cedeze şantajului'.

Citește și: Trump o devansează pe Clinton în votul de la miezul nopţii din New Hampshire

Guvernul a acuzat apoi extrema-dreaptă că sacrifică interesul naţional - votul pentru amendament - din motive politicianiste.

Proiectul de amendament constituţional stabileşte că "populaţiile străine nu pot fi reinstalate în Ungaria" şi că cetăţenii din ţări terţe nu pot locui în Ungaria decât pe baza unor solicitări individuale, examinate de autorităţi, relatează agerpres.

"Amendamentul nu va avea cu adevărat un impact juridic şi nici nu va intra în conflict cu legislaţia europeană. Nici în prezent străinii nu pot intra în Ungaria decât pe bază individuală", spune Bulcsu Hunyadi, analist al institutului Political Capital.

"Este un instrument de politică internă, pentru a transmite imaginea unei sfidări a Bruxellesului", afirmă şi analistul Kornelia Magyar, din partea Progressive Policy Institute (PPI).

Viktor Orban, care de doi ani şi-a amplificat campania cu accente xenofobe împotriva imigraţiei extra-europene, refuză să primească cei 2.300 de solicitanţi de azil prevăzuţi de acordul european privind repartiţia în UE a 160.000 de solicitanţi de azil adoptat de cele 28 de state membre în urmă cu un an.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.