Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fermierii au cele mai mari pagube din ultimele trei decenii din cauza secetei

Agro Local
fermieri agricultura

Fermierii arădeni raportează cele mai mari pagube din ultimele trei decenii cauzate de secetă, care se ridică la peste 380 de milioane de lei, după ce aproximativ 95.000 de hectare de culturi înfiinţate în primăvară au fost afectate de lipsa precipitaţiilor, din care 60.000 de hectare erau cu porumb, informează Agerpres.

Directorul Direcţiei pentru Agricultură Arad, Ioan Martin, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că până la 15 noiembrie au fost înregistrate 5.172 de cereri de despăgubire din cauza pierderilor provocate de secetă. Suprafaţa totală raportată cu diferite grade de calamitate este de 95.339 de hectare, adică aproape jumătate din suprafaţa de 200.000 de hectare care a fost înfiinţată în primăvară cu mai multe tipuri de culturi.

"Cele mai mari pierderi sunt la porumb, unde avem raportate circa 60.000 de hectare. În funcţie de gradul de calamitate, la fiecare hectar există pierderi cuprinse între 3.000 şi 5.000 de lei. Dacă ne raportăm la întreaga suprafaţă de 95.339 de hectare raportate de fermieri, aceasta este cea mai mare din ultimii 30 de ani pe care s-au produs pierderi cauzate de calamităţi", a spus Ioan Martin.

După porumb, a doua cultură la care pierderile sunt însemnate este cea de floarea-soarelui, cu circa 18.000 de hectare afectate de secetă. La soia au fost raportate pierderi pe 6.830 de hectare, la lucernă pe 6.023 hectare, la plante furajere - 3.862 hectare, iar la rapiţă - 606 hectare.

Dacă pierderile medii sunt de 4.000 de lei la hectar, înseamnă că fermierii arădeni au raportat că seceta le-a produs pagube de peste 380 de milioane de lei.

Judeţul Arad are o suprafaţă arabilă de 350.000 de hectare, iar pe circa 200.000 au fost înfiinţate culturi în primăvara anului 2022. Din suprafaţa totală, doar 8.000 de hectare pot fi irigate, cu ajutorul celor două staţii de pompare situate la Semlac şi Păuliş.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.