Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fermierii bat cu pumnul în masă: Cer demiterea șefului APIA, după ce subvențiile nu au mai fost plătite

Inquam Photos / Virgil Simonescu
protest fermieri

Agricultura oferă aproape 4% din PIB, însă fermierii sunt supărați în ciuda înțelegerilor pe care Marcel Ciolacu le-a făcut cu ei. Agricultorii vor capul șefului APIA, liberalul Ionuț Lupu, ajuns din consilier al lui Nicolae Ciucă șef peste banii destinați lor.

Concret, supărările fermierilor sunt legate, acum, de neplata subvențiilor. În 2023, la această dată, ei aveau în conturi deja Ajutoarele Naționate Tranzitorii (ANT), în comparație cu ce se întâmplă acum. Producătorii agricoli cer măsuri urgente și consideră că întoarcerea fostului director APIA, Adrian Pintea, la șefia instituției ar rezolva problemele.

Citește și: Șeful APIA a călcat pe bec: A oprit plata banilor pentru agricultori, în ciuda deciziilor Comisiei Europene - Se cere intervenția lui Marcel Ciolacu

Valentin Popa, Prim-vicepreședintele Asociației Forța Fermierilor, trage un semnal de alarmă și spune că fostul șef al APIA, Adrian Pintea, ar trebui să revină la conducerea instituției pentru a face ordine în ”haosul” care este acum în privința plăților.

”Am primit doar o parte din bani și pentru cealaltă sumă care trebuie să mai intre nu primim niciun răspuns de nicăieri. Am fost și la APIA Călărași să întreb și funcționarii efectiv nu știu ce să le spună fermierilor pentru că nu știu nici ei mare lucru. Plățile nu depind de funcționarii de la nivel local, asta știe toată lumea, nu sunt ei factor de decizie. Cei de la conducerea APIA însă trebuie să înțeleagă că fermierii au cea mai mare nevoie de bani acum. Eu cred că cel târziu până la 15 februarie ar trebui să aibă banii în cont fermierii ca să poată începe lucrările specifice”, a spus Valentin Popa agrointel.ro.

Citește și: Șeful APIA a fost dat în vileag: A oprit discreționar plățile pentru stuf și a acceptat plăți doar pentru unele firme

”Eu cred că la momentul acesta se vede lipsa de experiență a actualului director APIA, Ionuț Lupu comparativ cu fostul director, Adrian Pintea. Noi nu avem nimic cu domnul Lupu, este un bun fermier, profesionist în domeniul zootehnic dar noi avem nevoie de cineva cu experiență care să știe cum să gestioneze situațiile de criză de la APIA. Doar domnul Pintea poate rezolva haosul de la APIA. Erau discuții și la proteste când am fost la Afumați  că nu era momentul ca Adrian Pintea să plece de acolo pentru că atunci când a condus APIA, plățile au venit la timp. Și chiar dacă unii fermieri erau iritați pe ministrul Agriculturii, Florin Barbu, trebuie să înțeleagă că nu ministrul face plățile efectiv, ci doar asigură bugetul și emite proiecte cu plafoanele alocate, asigură legislația necesară practic”, a mai spus fermierul.

Despre revenirea lui Adrian Pintea la APIA fermierii discută și pe grupurile agricole din mediul online. ”Când era Adrian Pintea nu exista așa bătaie de joc. Eu îi trimiteam mesaje și răspundea personal, acum nu avem niciun răspuns, niciun comunicat oficial privind situația plăților. Nu înțeleg de ce nu mai este fostul director la APIA”, comentează agricultorii.

Ionuț Lupu, președintele interimar al APIA, a oprit mai multe plăți din fonduri către agricultori, deși unora le-a dat subvențiile pentru exact aceeași activitate. Lupu este acuzat de abuz în serviciu pentru că a plătit discreționar anumiți fermieri și că acționează politic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.