Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fermierii furioși au aruncat cu bălegar în fața clădirilor guvernamentale din Praga

Proteste fermieri Cehia

Fermierii cehi au proiectat o acțiune de protest joi, aruncând gunoi de grajd în fața clădirilor guvernamentale din Praga și blocând străzile cu tractoarele lor, revendicând din nou mai mult sprijin din partea statului, reducerea birocrației și stoparea importurilor ieftine în Uniunea Europeană.

 

În mai multe țări din Uniunea Europeană, fermierii au ieșit în stradă în ultimele săptămâni, nemulțumiți de obstacolele birocratice, măsurile UE de combatere a schimbărilor climatice, precum și eforturile de a ajuta Ucraina să-și vândă cerealele.

Miercuri, mii de fermieri polonezi au protestat în fața guvernului de la Varșovia, incendiind cauciucuri și aruncând petarde. Luna trecută, fermierii belgieni au incendiat cauciucuri în fața clădirii din Bruxelles unde a avut loc reuniunea miniștrilor europeni ai Agriculturii.

Fermierii furioși au aruncat cu bălegar în fața clădirilor guvernamentale

 

În ceea ce privește fermierii cehi, acțiunea de joi a fost al treilea protest declanșat din mijlocul lunii februarie. Fermierii au aliniat sute de tractoare de-a lungul unei șosele către clădirile guvernamentale, blocând traficul și transportul public. Poliția a declarat că fermierii au aruncat gunoi de grajd, ceea ce a dus la arestarea unei persoane.

Ministrul ceh al Agriculturii, Marek Vyborny, a subliniat că guvernul nu va ceda presiunilor. „Sunt pregătit să mă întâlnesc și să am o discuție sinceră cu fermierii”, a declarat Vyborny într-o postare pe platforma de social media X. „Aștept o abordare sinceră din partea organizatorilor protestului, care au promis că nu vor bloca traficul în Praga. Nu cred că aruncarea de gunoi de grajd pe șinele de tramvai este o astfel de abordare”, a adăugat Vyborny.

Camera Agricolă Națională din Cehia (AK) a cerut acordarea unor subvenții similare cu cele din 2022, precum și programe pentru a susține creșterea gradului de ocupare în agricultură, alături de reducerea taxelor pe proprietate pentru terenul arabil. De asemenea, Camera dorește ca guvernul de la Praga să ajute la rezolvarea problemei surplusului creat pe piețele din UE de importurile ieftine.

„Situația nu este bună și se înrăutățește constant. Atunci când voința politică a coaliției la putere lipsește de doi ani, trebuie să cerem ajutor în mod public”, a declarat președintele AK, Jan Dolezal, înainte de proteste.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.