Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fermierii români au avut producţii record la cereale, dar şi deficit pe măsură. Excepţie fac porumbul şi grâul

cotidianulagricol.ro
grau

Anul trecut, fermierii români au avut printre cele mai mari producţii la hectar din istorie la culturi precum grâul, porumbul sau floarea soarelui, producţia de cereale depăşind 30 de milioane de tone, faţă de aproximativ 27 de milioane în 2017. Dar asta nu ne-a ajutat prea mult, deficitul comercial fiind, per total, cu o treime mai mare decât în anul precedent. Cu excepţia porumbului şi a grâului, potrivit adevarul.ro.

România a înregistrat în 2018 un deficit de 1,153 miliarde de euro în comerţul cu produse agroalimentare, în creştere cu 35,1% faţă de 2017, când a consemnat 853,9 milioane de euro, arată datele Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Anul trecut, exporturile s-au majorat cu 4,1%, însumând 6,488 miliarde de euro, însă importurile au crescut cu 7,9%, până la 7,641 miliarde de euro.

Exporturile către ţările UE au totalizat 4,5 miliarde de euro, iar cele către ţările extracomunitare au fost de 1,98 miliarde de euro. În privinţa importurilor de produse agroalimentare din UE, România a cheltuit anul trecut 6,42 miliarde de euro, iar pentru produsele aduse din ţările terţe circa 1,21 miliarde de euro.

Grâul a deţinut ponderea principală în structura exporturilor (16,1%), cu încasări de 1,037 miliarde de euro la un volum total expediat de 5,886 milioane de tone, încasările fiind similare celor din 2017.

Citește și: Top 10 exportatori de cereale din România

Iar al doilea produs ca importanţă în topul exporturilor agroalimentare a fost porumbul, care a marcat cea mai mare creştere.   Veniturile s-au majorat cu 139,5 milioane de euro, până la un total de 869,3 milioane de euro, iar cantitatea livrată a fost mai mare cu 24% faţă de 2017, totalizând 4,680 milioane de tone.

De altfel, porumbul a fost recent vedeta culturilor hibrid din România. În cadrul unui eveniment de profil din luna ianuarie, Trofeul „Porumbul de Aur 2018”, la categoria irigat, a fost câştigat de o producţie record din Insula Mare a Brăilei - 22.609 kg/ha, obţinută cu hibridul Pioneer PR32F73.

PR32F73 este un hibrid simplu, semitimpuriu cu o excepţională adaptabilitate şi stabilitate. Este caracterizat prin toleranţă la secetă, rezistenţă bună la frângere şi cădere dar şi „stay green” foarte bun. PR32F73 face parte din grupa de maturitate FAO 390 şi  oferă producţii stabile şi sigure.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.