Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Festivalul de Film Sundance revine în format clasic după pandemia de coronavirus

Pierpoline Films
Sundance film festival

Cineaşti independenţi şi vedete de la Hollywood şi-au pus apreschiurile şi s-au îndreptat, pentru prima dată în ultimii trei ani, spre munţii din Utah unde Festivalul de Film Sundance îşi face marea revenire post-pandemică începând de joi, scrie AFP.

Cofondat de actorul Robert Redford, evenimentul se desfăşoară până pe 29 ianuarie într-o staţiune situată la peste 2.000 metri altitudine şi constituie o rampă de lansare esenţială pentru numeroase filme independente şi documentare.

După mai multe ediţii desfăşurate online, Sundance este ultimul mare festival de film care revine la formatul clasic.

La ediţia din acest an vor fi prezentate aproximativ 110 filme, iar creatorii lor sunt "foarte entuziasmaţi" de faptul că, în sfârşit, vor putea să se întâlnească în persoană, a declarat directoarea responsabilă de programul festivalului, Kim Yutani.

"Îngrijorarea cineastului înainte de proiecţie, faptul de a fi în faţa acelui public, de a trăi reacţia şi întrebările şi răspunsurile (...), nimic nu poate înlocui asta", a explicat ea.

Documentarele sunt, în mod tradiţional, piatra de temelie a festivalului.

Anul acesta, unul dintre cele mai aşteptate este "Deep Rising". Narat de actorul hawaiian Jason Momoa, pelicula abordează o temă referitoare la îngrijorătoarea cursă pentru exploatarea minieră a fundului mării în căutarea de metale rare, utile pentru bateriile "revoluţiei verzi".

O altă vedetă americană, Dakota Johnson, îşi împrumută vocea pentru "The Disappearance of Shere Hite". Documentarul urmăreşte povestea uitată a autorului "Raportului Hite", un lucrare de pionierat asupra sexualităţii feminine care s-a vândut în milioane de exemplare, dar care a declanşat o violentă reacţie misogină, informează Agerpres.

În aceeaşi ordine de idei, "Judy Blume Forever" spune povestea modului în care această autoare americană a introdus o generaţie de tinere fete în subiecte precum pubertatea şi sexul, dar a fost atacată de activiştii conservatori.

Ucraina şi femeile din Iran figurează, de asemenea, printre subiectele abordate de producţiile prezente la festival.

"Iron Butterflies" examinează prăbuşirea zborului MH17, doborât în 2014 de separatiştii susţinuţi de Rusia în Ucraina. Conflictul este, la rândul său, subiectul filmului "20 Days in Mariupol".

Foarte personală, pelicula "Joonam" urmăreşte trei generaţii de femei din familia iraniană a regizoarei Sierra Urich, iar lungmetrajele "The Persian Version" şi "Shayda" explorează, de asemenea, poveştile unor femei din Iran şi din diaspora sa, în timp ce ţara este zguduită de proteste majore.

Deşi Sundance se concentrează în principal pe filme cu buget redus şi mediu, zeci de vedete de la Hollywood vor fi prezente la festival pentru o serie de avanpremiere.

Joi, Emilia Clarke, vedeta din "Game of Thrones" şi actorul Chiwetel Ejiofor vor prezenta, în seara premierei, "The Pod Generation", o satiră socială cu o acţiune plasată într-un viitor apropiat, în care o companie a inventat un uter detaşabil, ce permite cuplurilor să îşi împărtăşească sarcinile.

Printre alte nume mari, actriţa Emilia Jones revine, de asemenea, la festival, unde a fost văzută pentru prima dată în filmul "CODA", adaptarea premiată cu Oscar a filmului francez "La famille Belier".

De data aceasta, actriţa joacă în două noi lungmetraje: "Cat Person", o adaptare după o nuvelă celebră din New Yorker şi "Fairyland", bazat pe o carte de succes despre criza SIDA din San Francisco.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.