Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Festivalul de la Cannes se va desfasura în conditii maxime de securitate

cannes

La sase luni dupa atentatele de la Paris si în plina stare de urgenta, Festivalul de la Cannes se va desfasura în conditii maxime de securitate, dar discrete, pentru a nu afecta marea sarbatoare a filmului, relateaza joi AFP.

Ministrul francez de interne, Bernard Cazeneuve, care urmeaza sa inspecteze dispozitivul putin înaintea începerii festivalului, în 11 mai, a promis ca evenimentul va avea loc în 'cel mai înalt nivel de securitate posibil, în contextul amenintarii teroriste la care se gândeste fiecare'. Pentru editia din 2016, primarul orasului Cannes, David Lisnard, mentioneaza 'masuri de control suplimentare, îndeosebi verificari aleatorii în toate cartierele' din orasul de pe Croazeta.

Pentru ca fortele de ordine sa fie bine instruite în cazul celui mai nefericit scenariu, la sfârsitul lunii aprilie a avut loc la Cannes o simulare de atac, care a cuprins explozia unei masini-capcana în fata unei scoli, urmata de intrarea a patru teroristi într-o sala de cinema din Palatul Festivalurilor, în care se aflau 180 de oameni. Exercitiul a permis depistarea breselor în coordonare, a spus subprefectul Philippe Castanet.

Primaria din Cannes, oras care constituie o destinatie turistica internationala, cu 2 milioane de vizitatori anual, a decis sa elaboreze 'un plan de prevenire a riscului terorist', o premiera în Franta, potrivit edilului sef. Patru experti, printre care un fost sef antitero israelian, au realizat deja un audit în vederea analizarii punctelor vulnerabile în apararea orasului.

Editia din 2015 s-a desfasurat la patru luni de la atentatele asupra redactiei revistei Charlie Hebdo si a unui supermarket casher comise de trei jihadisti si soldate cu 17 morti. Atunci a fost prevazut 'un grad de securitate cu mult peste cel instalat cu un an înainte', a precizat prefectul departamentului Alpes-Maritimes, Adolphe Colrat. Dispozitivul a cuprins pentru prima oara un centru de comandament unic pentru toate fortele de ordine.

A fost verificata si securitatea site-urilor internet ale festivalului, pentru a evita piratarile, iar retelele de socializare, cu apelurile lor la adunari, au fost monitorizate de la Paris. În plus, a fost trasata o zona de securitate maritima, a fost interzis zborul dronelor, iar marile axe de transport spre si dinspre aeroportul din Nisa, care deserveste si orasul Cannes, au fost plasate sub supraveghere.

Editia din 2016 va avea loc dupa atentatele din 13 noiembrie de la Paris si Saint-Denis, soldate cu 130 de morti, si cele din 22 martie de la Bruxelles, care au facut 32 de victime. Se pare ca planul de securitate, ale carui efective sunt tinute secrete, a fost extins, prefectul urmând sa prezinte luni dupa-amiaza detalii despre dispozitivul de siguranta de la festival.

Pentru fortele de ordine, stralucirea de la Cannes înseamna 11 zile lungi de supraveghere a unei multimi dense, potential periculoase pentru celebritatile care vor pasi pe covorul rosu, protejate, ca în fiecare an, de un 'sistem etans' de siguranta plasat în jurul Palatului Festivalurilor. Circa 500 de persoane vor asigura securitatea în interiorul Palatului si în imediata lui apropiere, la care se adauga fortele de siguranta nationala si municipala mobilizate pentru eveniment.

În timpul festivalului, populatia orasului se tripleaza, ajungând la aproximativ 210.000 de persoane, în aceasta perioada înregistrându-se si o crestere a delincventei si a numarului de infractori veniti pe Coasta de Azur. Acestia eclipseaza uneori vedetele, cu disparitii spectaculoase de bijuterii, ca la editia din 2013, sau cu furtul a 17,5 milioane de euro dintr-un magazin Cartier de pe Croazeta chiar înainte de festivalul din 2015.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.