Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Festivalul de muzică corală laică și religioasă 'Gheorghe Cucu'. PS Ignatie: 'Avem nădejdea că acest Festival va mai risipi din cacofonia lumii de astăzi'

episcopiahusilor.ro

La Vaslui a avut loc Festivalul de muzică corală laică și religioasă „Gheorghe Cucu”. Episcopia Hușilor, Consiliul Judeţean Vaslui, Primăria Municipiului Vaslui și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui, în parteneriat cu Primăria și Consiliul local Puieşti, au fost organizatorii acestui eveniment de excepție, aflat la prima ediție în municipiul Vaslui.

Evenimentul a avut loc în Centrul civic al Vasluiului, în aer liber. Toți iubitorii muzicii corale, religioase și laice au avut șansa întâlnirii unor formații corale de excepție.

În debutul Festivalului, Părintele Episcop Ignatie a motivat rostul unui astfel de eveniment și impactul său asupra celor care îl urmăresc:

În momentul în care domnul președinte al Consiliului Județean Vaslui a venit la Episcopia Hușilor, încredințându-mi gândul de a organiza împreună un Festival de muzică corală, religioasă și laică, mi-au venit în minte câteva versuri din cunoscuta poezie «Legenda» a poetului George Bacovia: «Când orice se vinde/ Când orice e marfă/ Trezește un sunet bătrân/ Din antica harfă».

Ne-am propus ca prin acest Festival să-l aducem în atenție, ca o datorie morală, pe unul dintre cei mai mari compozitori ai țării noastre - Gheorghe Cucu -, care își avea obârșiile la Puiești și a fost dascăl la Biserica „Domnească” din Bârlad, relatează episcopiahusilor.ro.

În general, cu toții fugim de zgomot, de gălăgie, și tânjim după liniște.

Muzica, cu precădere cea religioasă, are forța de a ne sustrage din «vârtejul» a tot ceea ce picură în sufletul nostru multă neliniște.

Când ne exprimăm inadecvat, folosim aproape instinctual cuvântul «cacofonie». Acest cuvânt poate fi asociat cu tot ceea ce definim prin zgomot sau rumoare.

Avem nădejdea că acest Festival va mai risipi din «cacofonia» lumii de astăzi și va fi ca harfa lui David.

În Vechiul Testament ni se relatează că atunci când regele Saul era tulburat, fiind sub influența unui duh rău, și-a rugat slujitorii să găsească o soluție pentru a-l scoate din acea stare de deprimare. Slugile i-au sugerat să aducă pe cineva care să-i cânte. I-a fost recomandat David, proaspăt uns de către Prorocul Samuel. După ce David i-a cântat din harfă regelui Saul, acesta a căpătat liniștea mult dorită, nu numai datorită virtuozității regelui David, ci și Duhului cel blând și liniștitor al lui Dumnezeu, Care se sălășluise asupra sa atunci când a primit ungerea.

Pentru orice iubitor de muzică, pentru orice virtuoz, nu este suficientă numai dexteritatea de a cânta excepțional din instrumentele muzicale sau de a interpreta vocal anumite piese, ci este nevoie și de o stare interioară, pe care acesta să o poată transmite celor care îl ascultă.

Emil Cioran a iubit foarte mult muzica, iar într-una din cele mai recente cărți ale sale, apărută la Editura Humanitas, spune următoarele: «Atunci când se răzvrătește muzica în mine, mă jertfesc pe altarul sonorității și intru într-o lume a irealității».

Cu alte cuvinte, muzica este atât de minunată, încât are capacitatea de a ne arunca într-o stare de extaz, de contemplație, aidoma situației în care vedem un peisaj sau un om excepțional și rămânem muți, într-o stare de uimire.

De asemenea, Ierarhul Hușilor a mulțumit domnului Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, pentru că a avut gândul de a reînnoda firul acestui Festival, care în trecut avea o proporție mult diminuată față de ceea ce și-au propus organizatorii începând cu ediția din acest an.

Pe parcursul a mai bine de trei ceasuri, în fața unui public foarte numeros, ce a umplut Centrul civic al Vasluiului, au susţinut recitaluri Corala „Fantasia” din Vaslui, Grupul psaltic „Sfânta Mare Muceniță Chiriachi” al Catedralei Episcopale din Huși, Corul „Dignus Est” al Episcopiei Huşilor, Formația corală „Doinița” din Republica Moldova, Formația de muzică veche „Anton Pann” și Grupul psaltic „Tronos” al Patriarhiei Române.

În fața unui public ce a rezonat total cu mesajul transmis de piesele interpretate, Grupul psaltic „Tronos” al Patriarhiei Române, venit la Vaslui cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a aprins instantaneu sentimentul unității naționale și al apartenenței la valorile spiritualității creștine.

Repertoriul a inclus piese religioase, folclorice și patriotice, alături de compoziții ale lui Gheorghe Cucu.

Deși au fost mai multe ediții anterioare ale acestei manifestări dedicate compozitorului Gheorghe Cucu, în localitatea natală - Puiești, județul Vaslui -, ediția de anul acesta este prima organizată la Vaslui și de o amploare mult mai mare, cu invitați de renume.

Entuziasmul publicului și calitatea invitaților, alături de organizarea de excepție, fac ca evenimentul din acest an să devină standardul după care vor fi organizate și edițiile viitoare, ce se doresc a fi de anvergură internațională.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.