Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Festivalul Enescu prezintă premiera românească a operei enesciene Strigoii

fge.org.ro
filarmonica enescu

Festivalul Internaţional „George Enescu” va prezenta joi premiera românească a operei enesciene „Strigoii”, un concert dirijat de Gabriel Bebeşelea, cu participarea sopranei Rodica Vica şi a actorului Vlad Ivanov în rolul de povestitor, şi unul susţinut de Orchestra Academiei Naţionale Santa Cecilia din Roma, potrivit news.ro.

La Ateneul Român, de la ora 16.30, va avea loc un concert susţinut de Filarmonica „George Enescu”, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeşelea. Programul debutează cu Suita Peer Gynt op. 23 de Grieg, cu participarea sopranei Rodica Vica şi a actorului Vlad Ivanov în rolul de povestitor. Grieg a compus această suită pentru piesa cu acelaşi titlu scrisă de Ibsen, în anul 1875, iar premiera a avut loc la Mollergaden Theatre Oslo, cu Grieg la pupitrul dirijoral. Aceasta capodoperă a liderului muzicii scandinave, ilustrează aerul nordic şi priveliştile sale, fiind o muzică descriptivă, romantică şi originală, inspirată din sonorităţile muzicii populare norvegiene. Edvard Grieg a creat prin capodoperele sale, identitatea specifică a şcolii naţionale norvegiene.

Programul este completat de oratoriul „Strigoii”, de George Enescu, o lucrare incompletă, la care Enescu a lucrat din anul 1916. Schiţa sa iniţială pentru pian a fost culeasă şi aranjată de Cornel Ţăranu în anii 1970 şi orchestrată de Sabin Pautza. Lucrarea este inspirată de versurile lui Mihai Eminescu şi reprezintă o lume aparte ce merită descoperită. Premiera mondială a avut loc la Berlin în anul 2019, sub bagheta apreciatului dirijor Gabriel Bebeşelea, care o aduce pentru prima oară în România în Ediţia Jubiliară a Festivalului. Vor interpreta soliştii Rodica Vica, Alin Anca, Tiberius Simu, Florin Estefan.

Citește și: ALERTĂ SURSE Falimentara City Insurance CĂLCATĂ de procurorii PICCJ - Se ridică documente ...

La Sala Palatului, la ora 19.30, va concerta Orchestra Academiei Naţionale Santa Cecilia din Roma, condusă de dirijorul Daniele Gatti, solistul serii fiind celebrul pianist Jean Yves Tibaudet. Programul cuprinde compoziţii semnate de Enescu, Ravel şi Debussy.

Prima lucrare a concertului este Simfonia a IV-a în mi minor de George Enescu, un opus incomplet la care Enescu a lucrat între anii 1928 şi 1934, şi care a fost finisat de Pascal Bentoiu în anul 1996. Premiera a avut loc în 1997 la Ateneul Român, interpretată de Orchestra Filarmonicii „George Enescu”.

În continuarea programului va fi interpretat Concertul în Sol Major pentru pian şi orchestră de Maurice Ravel, în interpretarea pianistului Jean Yves Tibaudet. Concertul în Sol Major a fost compus între anii 1929 şi 1931 şi are menirea de a încânta publicul, este o piesă de entertainment mai degrabă decât o lucrare cu semnificaţii profunde, contemplative. A fost scrisă în spiritul muzicii lui Mozart şi Saint-Saens, fiind influenţată de sonorităţii ale muzicii jazz şi a exotismului muzicii spaniole, trăsături întâlnite în creaţiile compozitorilor impresionişti. Premiera a avut loc la Paris în 1932, iar compozitorul a dirijat concertul, solistă fiind pianista Marguerite Long.

Seara se va încheia cu sonorităţi evazive ale impresionismului francez, Debussy - La mer, trois esquisses symphoniques pour orchestre. La mer, uvertură simfonică inspirată de peisajul maritim, este o lucrare sugestivă şi caracteristică stilului lui Debussy, prin contururile vagi, simbolism şi influenţa muzicii japoneze. Debussy a lucrat la uvertură între anii 1903 şi 1905, şi a dedicat-o editorului său, Jaques Durand.  Premiera a avut loc la Paris în 1905, sub bagheta dirijorului Camille Chevillard.

Accesul la ambele concerte al Festivalului „Enescu” se va face pe bază de certificat verde. Purtarea maştii este obligatorie, pe nas şi pe gură, pe toată perioada prezenţei în interiorul clădirilor unde au loc concertele.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.