Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Festivalul Medieval din Oradea găzduieşte Campionatul Mondial de Turnir cu lance solidă

Digi
Festival Medieval

În premieră pentru Europa, Festivalul Medieval din Oradea găzduieşte, în perioada 6 - 9 iulie, Campionatul Mondial de Turnir cu lance solidă, o competiţie de elită care obişnuia să se desfăşoare în Australia.

"Ne bucurăm că am reuşit să aducem acest concurs aici, la Oradea, astfel încât după Campionatul european de anul trecut să avem acum şi cel mondial. Acesta este elementul de unicitate pentru această ediţie a festivalului. Avem invitaţi peste 300 de invitaţi din afara graniţelor ţării, inclusiv din Canada şi Australia, şi sunt 186 de invitaţi din România, pasionaţi de astfel de sporturi, adică actori sau luptători pe câmpul de bătălie la campionatul de turnir în tabăra medievală," a declarat directorul general Visit Oradea, Alex Chira, conform Agerpres.

În turnirul mondial vor participa şapte luptători din diferite ţări, printre care va lupta pentru titlul onorific şi campionul mondial de anul trecut, Phillip Letch, din Australia. România nu are, deocamdată, reprezentant în această competiţie, urmând, probabil, după ce vor beneficia de o pregătire specială în străinătate.  âDe altfel, cei şapte competitori au fost prezenţi alături de organizatorul Alex Chira şi doi reprezentanţi ai Asociaţiei Deus Vult din Oradea, la conferinţa de presă.

Aceştia sunt Phillip Leitch (Australia), Marc Hamel (Canada), Dominic Sewell (Anglia), Michael Sadde (Franţa), Thomas Menou (Franţa), Per Estein Prois-Rohjell (Norvegia) şi Pierre Emmanuel Fabrigli (Italia). Ei şi-au manifestat plăcerea de a fi prezenţi la Oradea şi bucuria de a participa la o nouă competiţie.

Reprezentanţii Asociaţiei Deus Vult, Arany Janos şi Bogdan Dărăban, parteneri ai Visit Oradea în organizare, au detaliat că acest campionat are mai multe etape, în care concurenţii vor aduna puncte, începând cu luptele corp la corp între cavaleri cu diferite arme (spadă, topor de război, ciocan, pumnal), tir cu arcul, continuând cu jocurile vânătoreşti ale doamnelor - la călărie, tir cu arcul şi mânuirea spadei. care şi ele vor "lupta" pentru puncte ce se vor aduna la cele ale cavalerilor lor şi în final, turnirul cu lance.

"Cavalerii se vor întâlni câte doi. Fiecare luptător va primi trei lănci şi vor trebui să nimerească cu lancea în scutul special din partea stângă. Lancea este solidă, reală, cu vârf de metal, cât se poate de autentic. Lancea are vreo 20 de kg, 3 metri şi jumătate. Scopul luptei nu este neapărat să-l dobori de pe cal - e destul de complicat - ci să ai o postură frumoasă pe cal, să nimereşti din plin adversarul şi să se rupă lancea. Când se rupe lancea e clar că e o lovitură corectă. Câştigă cel care rupe cele mai multe lănci," a precizat Bogdan Dărăban.

Aceste lupte rapide şi pline de adrenalină vor testa viteza şi precizia cavalerilor. Cu caii ajungând la viteze de peste 30 de kilometri pe oră, cavalerii îmbrăcaţi în armuri de circa 40 de kg vor trebui să-şi concentreze loviturile şi să-şi arate abilităţile extraordinare.

"Nu va fi ca un festival, ci o poveste aproape reală, aşa cum se desfăşura în Evul Mediu. De aceea, publicul va putea interacţiona cu luptătorii, practic toţi participanţii îşi vor intra în roluri. Nu se va simţi că de la ora asta e evenimentul acesta, de la ora x altul. Va fi o mişcare continuă, în care publicul va simţi că face parte din lumea medievală pe care ne străduim noi să o recreăm," a precizat Bogdan Dărăban.

Toată "mişcarea" va fi prezentată în mod continuu de Sergiu Daniş, de la Peregrinii din Timişoara, dar şi prin programele tipărite ce vor fi înmânate vizitatorilor. Mai ales că vor fi organizate peste o sută de activităţi în cele trei zile. Bunul mers al lucrurilor va fi supravegheat de peste 60 de voluntari orădeni.

Un alt element de noutate pentru acest an sunt tururile ghidate prin Cetatea Oradea, ce vor avea loc de patru ori în fiecare zi a festivalului, astfel încât să se adauge şi o latură educativă şi informativă celor prezenţi, într-un mod mult mai organizat.

"Turul începe de la poarta cetăţii, unde avem harta acestui monument de arhitectură, cu clădirile si spaţiile acesteia, se vorbeşte despre istoria cetăţii mai ales din perioada medievală şi turul va fi finalizat în tabăra medievală din şanţul cetăţii unde au contact şi cu participanţii," a precizat Chira.

Evenimentul oferă şi activităţi pentru cei mici, în fiecare din cele trei zile, între orele 16 - 20, precum ateliere de tir cu arcul, olărit, tâmplărie, pielărie şi călărit în tabăra medievală, pictură pe sticlă specifică evului mediu.

Ambientul este completat cu 23 de standuri de artizanat şi suveniruri, zece rulote cu mâncare şi îngheţată, plus cel două ale Consiliului Judeţean cu produse tradiţionale, inclusiv wine-bar.

Muzica medievală, jonglerii cu foc şi dansurile vesele vor anima atmosfera şi vor aduce în prim-plan cultura şi tradiţiile vremurilor apuse. Pe scena din curtea cetăţii vor urca tineri interpreţi precum orădeanca în afirmare Natalia Bendre sau alţi artişti consacraţi cum sunt cei de la The Mono Jacks, Lazarus, Phoenix şi Omul cu Şobolani.

Festivalul Medieval Oradea se desfăşoară în Cetatea Oradea, în perioada 6-9 iulie 2023, fiind organizat de Visit Oradea şi Primăria Municipiului Oradea în parteneriat cu Asociaţia Deus Vult, Digi, VPK - Packaging şi Bers Nova. Deschiderea oficială va avea loc joi seară, 6 iulie, de la ora 19, printr-o Paradă a coifurilor şi a cavalerilor ce va demara de la Magazinul Crişul şi va ajunge în Piaţa Unirii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.