Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Festivalul Naţional de Artă Naivă de la Oradea oferă spre vizitare o expoziţie cu 110 lucrări realizate de 23 de artişti din toată ţara

mtariicrisurilor.ro
muzeul Tării Crişurilor Oradea

Festivalul Naţional de Artă Naivă de la Oradea oferă spre vizitare, în perioada 13 octombrie - 10 noiembrie, o expoziţie cu 110 lucrări realizate de 23 de artişti din toată ţara, puse pe simeze la Muzeul Ţării Crişurilor (MTC).

"Şi de această dată, suntem părtaşii unui regal de fantezie debordantă, de umor, de o pictură făcută cu mijloace, aş spune, naive, dar, de fapt, e un limbaj de-o sinceritate şi de o candoare şi de-o bucurie interioară explozive. Avem pe simeze lucrări cu tehnici diferite, viziuni diferite, o simfonie de imagini, în care fiecare se poate regăsi, îşi poate reaminti copilăria, inocenţa şi foamea de fantastic şi de farmec pe care lumea contemporană, de multe ori, le ascunde, sub o pâclă de domestic şi de banal. Îl felicit pe bunul meu prieten Mircea Stroe, care a avut tenacitatea de a crea un festival special şi de a face din Oradea capitala artei naive româneşti," a declarat criticul de artă conf. univ. Ramona Novicov.

Festivalul, organizat în al nouălea an, de Asociaţia Artiştilor Naivi din România, cu sediul la Oradea, preşedinte Mircea Stroe, este dedicat exclusiv artei naive contemporane româneşti şi cuprinde, pe lângă expoziţia de bază, şi alte evenimente precum workshopuri, conferinţe sau lansări de carte, potrivit Agerpres.

Pe simeze pot fi admirate lucrări de pictură pe pânză (acrilic şi ulei), grafică (acuarelă, cerneală, linogravură), pictură pe carton şi pe sticlă, precum şi tapiserie.

Creatorii acestor lucrări sunt, potrivit catalogului expozanţilor, artiştii: Lucia Conţan (debutantă în festival), Camelia Constantin, Mircea Cojocaru, Cristina Baraga, Costel Bogatu, Paula Iacob, Lucica Ciobanu, Maria Ghercă, Nicolae Pătru, Salomeea Andronic, Radu Fetke, Rozica Măldărăşeanu Miclescu, Genoveva Popa, Dan Bîrsan, Ion Alupoaie, Constantin Simion, Maria Caciora Taşnicu, Elisabeta Arhip, Cristinel Hîrtie, Viorel Cristea (1947 - 1992) din colecţia dr. Sorin Râmneanţu, Ion Niţă Nicodin (1909 - 1980), colecţia Vasile Savonea, Ioan Măric şi Gheorghe Ciobanu.

Debutantă în festival, Lucia Conţan, inginer textilist, designer vestimentar şi cadru didactic în Alba Iulia, a declarat că de foarte mult timp "cochetează" cu desenul, având deja cinci cărţi de poveşti editate cu ilustraţii proprii, cinci albume de artă cu grafică colorată, dar abia din 2021 a început să... pună culorile pe pânză.

"Am plecat de la alb-negru şi am ajuns să nu mă mai pot opri de a pune culori. Tema mea preferată este copilăria. Îmi place foarte mult să scriu şi să ilustrez cărţi pentru copii. Mă inspir foarte mult din poveştile noastre, din fantastic, din exagerări, din disproporţii şi de fapt, din tot ce simţi. O lucrare la care ţin foarte mult, Făt-frumos din lacrimă, este o poveste pe care am scris-o în amintirea tatălui meu, refugiat din Republica Moldova," a declarat artista.

Lucia Conţan a expus o serie de nouă lucrări inspirate din basmele românilor şi alte şase picturi în ulei pe sticlă, cu rama pictată în acril.

"Nu mi-am dorit niciodată să pictez icoana clasică, pentru că, presupun, pentru asta trebuie să ai chemare, să ai o calificare şi orice desenez mă aduce în lumea copilăriei. Cred că doar atunci am fost fericită," a adăugat ea.

Ea a mai afirmat că pictura naivă nu înseamnă doar obiceiuri pământene, de sute de ani, ci şi tot felul de "animale" fantastice, pe care nu le vedem zilnic, dar care sunt în mintea şi în visele şi fricile noastre.

La vernisajul expoziţiei au participat alături de preşedintele Asociaţiei Artiştilor Naivi din România, Mircea Stroe, criticul de artă Ramona Novicov, muzeograful Marius Martin şi fostul director al Centrului de Cultură al Judeţului Bihor Florin Mariş Hinsu.

"Creatorul de artă naivă introduce privitorul într-un univers paralel, aflat în antiteză cu lumea reală, o lume atipică, cu aversiune faţă de trăirile umane, care ne oferă foarte puţine motive şi momente de introspecţie şi reflecţie. Universul naiv e o lume naturală, organică, ineficientă, uşor comică, prost optimizată, unde frumosul îşi mai permite, cu neruşinare, să se afişeze, nesusţinut de teze şi studii care-i ateste validitatea, fără riscul de a fi disecat şi studiat pentru a i se putea conferi o definiţie convenabilă," a declarat, pentru AGERPRES, muzeograful Marius Martin, de la Secţia de artă a MTC.

Festivalul naţional de artă naivă este organizat de Asociaţia Artiştilor Naivi din România, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor, Muzeul Ţării Crişurilor, Primăria Oradea, Centrul de Cultură al Judeţului Bihor, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Fundaţia Comunitară Oradea, Interregional Călători, Liceul de Arte, Colegiul Naţional Iosif Vulcan, Liceul Episcop Roman Ciorogariu şi Colegiul Naţional Onisifor Ghibu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.