Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Festivalul Naţional de Teatru a debutat cu o expoziție cu fotografii inedite cu Ion Caramitru

Inquam Photos / Octav Ganea
Ion Caramitru

Ediţia a 32-a a Festivalului Naţional de Teatru (5-13 noiembrie) s-a deschis cu expoziţia de fotografie „Caramitru - Dincolo de scenă", cu imagini realizate de Florin Ghioca, fotograful Teatrului Naţional din Bucureşti.

Mai mult de 40 de fotografii au fost expuse în foaierul etaj I Tapiserie al Sălii Ion Caramitru (Sala Mare). Este vorba despre imagini reprezentând momente inedite din viaţa lui Ion Caramitru, cel care a fost director al instituţiei vreme de 16 ani. Sunt fotografii pe care publicul nu le-a putut vedea până în prezent, realizate în turnee, la repetiţii, la diverse evenimente sau festivităţi, dar şi în culisele Teatrului Naţional.

De exemplu, publicul prezent la dechiderea FNT a putut observa imagini reprezentând-o pe marea sportivă Simona Halep luând autograf de la Ion Caramitru, imediat după un spectacol. O altă fotografie extrem de apreciată a fost cea în care actorul i-a oferit un cadou Prinţului Charles, cu prilejul vizitei acestuia la Bucureşti. O poză cu Ion Caramitru la volanul autocarului TNB a fost de asemenea apreciată de vizitatori. Imaginea care a devenit afişul expoziţiei şi care îl reprezintă pe Caramitru nas în nas cu statuia lui Birlic a fost şi cea mai fotografiată de cei prezenţi.

La eveniment au participat ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu şi preşedintele UNITER, scenograful Dragoş Buhagiar, care a vorbit de la Tokyo, acolo unde lucrează la un spectacol alături de Silviu Purcărete. De asemenea, a fost prezent şi s-a adresat publicului primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, scrie news.ro.

Directorul Institutului Cultural Român, Liviu Jicman, a precizat cu acest prilej: "Mi se pare foarte inspirat faptul că aţi ales ca evenimentul de deschidere să fie această expoziţie dedicată lui Ion Caramitru, pentru că dacă ediţia din acest se desfăşoară sub deviza "Graniţe fragile. Istorii fluide", iată cred că această expoziţie şi mai ales personalitatea lui Ion Caramitru vorbeşte despre punţi. Punţi între omul de teatru Ion Caramitru, Ion Caramitru în spatele scenei, în diferitele sale ipostaze de regizor, de director de teatru, de actor coborât de pe scenă, punţi între Bucureşti şi Chişinău, pentru că expoziţia a fost prezentă şi la Reuniunea Teatrelor Naţionale şi face astfel o fericită legătură, şi punţi mai ales între trecutul, prezentul şi viitorul teatrului românesc, despre care sunt convins că va fi la fel de fericit ca prezentul".

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a spus că prezenţa sa la deschiderea FNT "nu este altceva decât un semnal că Ministerul Culturii, indiferent cine-l conduce, a fost şi va fi partener pentru orice eveniment cultural important, iar Festivalul Naţional de Teatru este unul din aceste evenimente extrem de importante pentru teatrul românesc".

"Expoziţia „Caramitru - Dincolo de scenă" îl prezintă pe "Ion Caramitru omul, cel care a fost şi director, şi actor, şi prieten (...) şi care marchează cultura românească post-decembristă şi nu numai. (...) În această expoziţie sunt unele fotografii pe care nu le-a văzut nimeni până acum, nici măcar Ion Caramitru, dar cu această ocazie publicul îl va descoperi în ipostaze în care nu l-a cunoscut vreodată", a precizat Florin Ghioca.

Expoziţia "Dincolo de scenă" in memoriam Ion Caramitru a fost vernisată în premieră în luna septembrie, la Chişinău, în foaierul Teatrului Naţional Mihai Eminescu, cu prilejul Galei Teatrelor Naţionale.

Aceasta poate fi vizitată în perioada 6 - 15 noiembrie, la Teatrul Naţional "I.L.Caragiale" Bucureşti, foaierul Sălii "Ion Caramitru" (Sala Mare) - etaj I, de luni până duminică, între orele 11.00 - 18.00. Intrarea este liberă.

Tot cu ocazia deschiderii Festivalului Naţional de Teatru, în foaierul TNB a fost lansat volumul "Ion Caramitru... la plecare" al teatrologului George Banu. Momentul a fost prezentat de Ioan Cristescu, directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române şi dramaturgul Matei Vişniec.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.