Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Festivaluri de căluş, organizate de Rusalii în mai multe localităţi din judeţul Olt

agerpres.ro
calusarii

Cete de căluşari vor juca tradiţionalul dans popular bărbătesc, duminică, de Rusalii, în mai multe localităţi din Olt, unde sunt organizate festivaluri de căluş pentru păstrarea şi valorificarea tradiţiei căluşăreşti din judeţ, potrivit profesorului Ilie Brăileanu, directorul Palatului Copiilor Slatina.

Duminică, în prima zi de Rusalii, începe Festivalul Căluşului Oltenesc, ce se va desfăşura în localităţile Brâncoveni, Giuvărăşti, Fărcaşele, Optaşi Măgura şi Dăneasa, timp de cinci zile, în perioada 12 - 13 iunie şi 17 - 19 iunie.

În aceste localităţi, considerate centre folclorice zonale, cete de căluşari vor juca în prima parte a zilei pe străzi şi gospodăriile în care vor fi invitate iar seara vor evolua pe o scenă în aer liber.

Festivalul Căluşului Oltenesc este organizat de Centrul Judeţean de Cultură şi Artă Olt, Palatul Copiilor "Adrian Băran" Slatina, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt şi primăriile localităţilor Brâncoveni, Fărcaşele, Optaşi-Măgura şi Dăneasa, potrivit Agerpres.ro.

Iliuţă Brăileanu a arătat că prin organizarea festivalului se urmăreşte atât păstrarea tradiţiilor, cât şi susţinerea formaţiilor de căluşari şi atragerea tinerilor pentru a se alătura formaţiilor de căluşari sau de dansuri populare.

Un alt festival de căluş - "Rusaliile la Câmpu Mare" - va avea loc duminică în comuna Dobroteasa, susţinut de căluşari din localităţile Dobroteasa, Vitomireşti, Verguleasa, Drăgoieşti (Vâlcea), Valea Mare, Oporelu, Sâmbureşti. Evenimentul este la a XX-a ediţie, fiind organizat anual în ziua de Rusalii.

Tot de Rusalii, în mai multe localităţi ale judeţului au loc sărbători locale: "Cântecele Dunării" - comuna Ianca, "Sărbătoarea Rusaliilor" - comuna Izvoarele, "Bâlciul de Rusalii - municipiul Caracal, comuna Strejeşti, Ziua localităţii - comunele Sprâncenata şi Şopârliţa.

În luna iunie, în judeţul Olt, va mai avea loc un festival de căluş, în perioada 22-26 iunie. Este vorba de a XXII-a ediţie a Concursului Naţional al Copiilor "Căluşul Românesc", ce se va organiza în municipiul Slatina, cu participarea a peste 1.500 de dansatori copii din ţară şi din străinătate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.