Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fierbe Orientul Mijlociu: Forțele speciale iraniene invadează Pakistanul și îl ucid pe comandatul unei grupări periculoase

iran pakistan

Armata iraniană a declarat că forțele sale l-au ucis pe comandantul grupului militant Jaish al-Adl (Armata Justiției), Ismail Shahbakhsh, în Pakistan.

Presa de stat din Iran a relatat că trupele Teheranului i-au eliminat și pe câțiva dintre asociații lui Shahbakhsh. Shahbaksh și locotenenții săi au fost uciși într-o operațiune complicată de informații și militară condusă de forțele iraniene, a relatează Teheran Times.

Potrivit Tehran Times, Shahbaksh a fost principalul vinovat pentru recentele atacuri teroriste din sud-estul Iranului.

Jaish al-Adl, desemnată ca organizație „teroristă” de Iran, este un grup extremist sunit care operează în provincia sud-estică a Iranului Sistan-Balucistan. Atacul forțelor iraniene pe teritoriul pakistanez indică un regres în eforturile diplomatice. Nu este exclus ca Pakistanul să riposteze violent.

Context

Ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian, a dat asigurări la final de ianuarie 2024, în timpul unei vizite la Islamabad, că Iranul şi Pakistanul "nu vor lăsa terorismul să pună în pericol" relaţiile lor, într-un semn de detensionare a situaţiei după un recent schimb de lovituri cu rachete şi drone la graniţa dintre cele două ţări, relatează AFP, informează Agerpres. "Datorită cooperării dintre Islamabad şi Teheran, nu vom lăsa terorismul să pună în pericol relaţiile noastre", a declarat şeful diplomaţiei iraniene, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său pakistanez, Jalil Abbas Jilani, la Islamabad.

Relaţiile dintre cei două ţări vecine s-au deteriorat brusc după ce Iranul a lansat pe 16 ianuarie un atac cu o rachetă şi o dronă împotriva unei grupări "teroriste" pe teritoriul pakistanez. Islamabadul a ripostat două zile mai târziu, ţintind la rândul său presupuse obiective teroriste din Iran.

Conform autorităţilor, în cele două incidente din regiunea transfrontalieră Balucistan au murit 11 oameni, în majoritate femei şi copii.

Aceste lovituri reciproce au provocat îngrijorare pe plan internaţional, în momentul în care Orientul Mijlociu este zguduit de războiul dintre mişcarea islamistă palestiniană Hamas şi Israel din Fâşia Gaza.

În cadrul conferinţei comune, şeful diplomaţiei pakistaneze, Jalil Abbas Jilani, a declarat că cele două ţări au decis asupra unui viitor schimb de ofiţeri de legătură. "Am reuşit să readucem situaţia la normal într-un timp foarte scurt", a spus el, subliniind că bunele relaţii dintre cele două ţări reprezintă "o sursă importantă de stabilitate pentru întreaga regiune".

După câteva zile de neînţelegeri, ambele ţări au anunţat pe 22 ianuarie că relaţiile diplomatice revin la normal, iar ministrul iranian de externe va face o vizită în Pakistan.

Cele două ţări vecine se acuză frecvent reciproc de tolerarea unor grupări rebele care lansează atacuri dincolo de frontiera comună.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.