Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Filarmonica 'George Enescu' marchează Centenarul printr-un concert extraordinar, vineri, la Ateneul Român

ateneul roman bucuresti

Un concert dedicat Centenarului Marii Uniri, sub bagheta lui Christian Badea, este organizat de Filarmonica "George Enescu" și Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, vineri, de la ora 19.00, la Ateneul Român din București, potrivit Mediafax.

Organizatorii au anunțat că evenimentul are loc pe scena "cea mai încărcată de istorie a României moderne, simbol al identităţii şi culturii noastre".

"La împlinirea a o sută de ani de la realizarea celui mai important vis naţional, Orchestra Simfonică a Filarmonicii «George Enescu» va oferi un concert extraordinar, ai cărui protagonişti vor fi reprezentanţii a două generaţii de mari muzicieni români, una a consacrării, cealaltă a afirmării. Orchestra va fi condusă de Christian Badea, prim-dirijor principal al Filarmonicii şi unul dintre cei mai valoroşi artişti români de anvergură internaţională, iar în ipostază de solist va apărea Daniel Ciobanu, unul dintre cele mai strălucite tinere talente născute pe pământ românesc, laureat al numeroase concursuri internaţionale de pian, cu o ascensiune artistică spectaculoasă în ultimii ani", notează organizatorii.

Programul Concertului Centenarului la Ateneul Român va cuprinde lucrări reprezentative din repertoriul românesc şi universal. Cele două "Rapsodii" de George Enescu vor marca începutul şi finalul concertului. O altă creaţie autohtonă a fost selectată din creaţia lui Alfred Alessandrescu, continuator al moştenirii enesciene în secolul XX - poemul simfonic "Acteon". Pe lângă acestea, programul va cuprinde lucrări semnate de Serghei Rahmaninov şi Georges Bizet. Daniel Ciobanu va interpreta "Rapsodia pe o temă de Paganini pentru pian şi orchestră" a muzicianului rus, pentru ca apoi Christian Badea şi Orchestra Filarmonicii să ofere publicului selecţiuni din "Suita Carmen", din opera compusă de Bizet.

"Suntem bucuroşi că, pe 30 noiembrie, cu ocazia Zilei Naționale, să prezentăm un Concert de Gală, avându-l solist pe pianistul Daniel Ciobanu, laureat al concursului Arthur Rubinstein de la Tel Aviv, Israel", spune Christian Badea, consilier artistic al Filarmonicii "George Enescu".

Citește și: Un grup de profesoare de teologie au publicat o 'Biblie a femeilor'

Daniel Ciobanu, născut în Piatra Neamț, a început studiul pianului la vârsta de nouă ani. A absolvit Liceul de Artă "Victor Brauner", avându-i profesori pe Cosma Magdolna, Iulian Arcadi Trofin și Mihaela Spiridon. A câștigat o bursă de studii "Constantin Silvestri", la colegiul privat Stewarts Melville din Edinburgh, Marea Britanie. A avut timp de șase ani bursă și a absolvit cu "magna cum laude" Conservatorul Regal al Scoției din Glasgow. A obținut distincții prestigioase, printre care se numără titlul de tânărul muzician al anului 2008 oferit de Rotary Club Edinburgh, bursa Yamaha Europe Foundation 2010 și două diplome de excelență - în tehnică și execuție și ca pianist-concertist" - ambele obținute la Ecole Normale de Musique-Alfred Cortot din Paris, Franța.

Dedicat în egală măsură muzicii simfonice și operei, Christian Badea, consilier artistic şi prim-dirijor al Filarmonicii "George Enescu", a concertat pe toate continentele și în cele mai importante săli și teatre de operă, printre care Metropolitan Opera (New York), Opera de Stat (Viena), Royal Opera (Londra), Carnegie Hall (New York), Suntory Hall (Tokio), Concertgebouw (Amsterdam).
Cariera sa este marcată de colaborări importante cu artiști de referință ai timpului nostru - Leonard Bernstein, Mstislav Rostropovici, Placido Domingo, Renée Fleming, Natalie Dessay, Thomas Hampson. Sub semnul Leonard Bernstein 100, centenarul nașterii artistului a fost sărbătorit la Filarmonica "George Enescu", ultimele două concerte simfonice ale stagiunii trecute fiindu-i dedicate de maestrul Christian Badea - unul dintre discipolii cei mai de seamă ai faimosului compozitor, dirijor, pianist şi pedagog american.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.