Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Filipine a ridicat starea de alertă din cauza vulcanului Kanlaon

alerta

Institutul filipinez de Vulcanologie şi Seismologie a ridicat miercuri nivelul de alertă cu privire la vulcanul Kanlaon, din centrul Filipinelor, precizând că vulcanul a intrat într-o perioadă de activitate, transmite Xinhua, scrie Agerpres.

Conform institutului, vulcanul din provincia Negros Oriental, regiunea Visayas, "se află într-o stare anormală şi a intrat într-o perioadă de activitate". Institutul a raportat că a înregistrat un total de 80 de seisme de origine vulcanică începând de luni, 9 martie, evenimente asociate acumulărilor de magmă.

"Activitatea seismică crescută poate fi urmată de o erupţie freatică (declanşată de acumulările de aburi) în crater, chiar dacă anul acesta nu au fost observate emisii de aburi în regiunea vulcanului", conform institutului.

Începând cu anul 2017 institutul a anunţat că a observat deformări ale solului din zona vulcanului, ceea ce indică "o perioadă lungă de inflaţie lentă a edificiului" vulcanic.

"Aceşti parametri indică faptul că procesele vulcanice se intensifică în interiorul muntelui Kanlaon şi pot fi provocate de activitatea hidrotermală sau de acumulările de magmă", conform reprezentanţilor institutului.

De asemenea, institutul a lansat avertismente cu privire la păstrarea unei zone de siguranţă de 4 kilometri în jurul vulcanului şi a informat companiile aeriene să evite să zboare prea aproape de vârful muntelui Kanlaon.

Aflat în Cercul de Foc al Pacificului, Arhipelagul Filipine s-a format în urma activităţii vulcanice şi pe teritoriul său se află 24 de vulcani activi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.