Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Filipine se pregăteşte de un nou ciclon după ce taifunul Goni a lăsat în urmă cel puţin 20 de morţi

furtuna

Preşedintele Filipinelor, Rodrigo Duterte, a avertizat asupra unui alt ciclon potenţial periculos care se apropie luni de această ţară din Asia de Sud-Est, în timp ce bilanţul în urma unui taifun recent, cel mai puternic din acest an, a crescut la 20 de morţi, informează Reuters potrivit Agerpres.

Taifonul Goni, care a lovit duminică provinciile situate la sud de capitala Manila cu rafale de până la 310 kilometri la oră, este al 18-lea care a afectat Filipinele în acest an şi unul dintre cele mai puternice astfel de fenomene meteorologice consemnate după Haiyan, care a ucis peste 6.300 oameni în 2013.

Agenţia naţională pentru situaţii de urgenţă a anunţat luni că douăzeci de persoane şi-au pierdut viaţa în provinciile Albay şi Catanduane, un bilanţ în creştere faţă de cel anterior, care indica 16 morţi. Autorităţile au declarat că măsurile ample de evacuare forţată a peste 345.000 de locuitori a permis evitarea mai multor decese.

O altă furtună, Atsani, însoţită de rafale de până la 80 de kilometri la oră, creşte în intensitate deasupra Oceanului Pacific şi se prognozează că va atinge zona de uscat la sfârşitul acestei săptămâni. "Nu este la fel de puternică (ca Goni), dar ar putea provoca pagube pentru drumuri şi poduri", a spus Duterte la o şedinţă de guvern televizată.

Potrivit prognozelor agenţiei naţionale de meteorologie, două până la trei taifunuri ar putea lovi arhipelagul filipinez în noiembrie, urmate de unul sau două în decembrie. Filipine, un arhipelag format din peste 7.600 de insule, este afectat de aproximativ douăzeci de furtuni tropicale anual.

Locuitorii din provinciile situate la sud de Manila au început luni să cureţe casele de noroi şi resturi, în timp ce persoanele din zonele în continuare inundate stăteau la distanţă în corturi în interiorul centrelor pentru sinistraţi pentru a se evita răspândirea coronavirusului, notează Reuters.

Goni a deteriorat parţial peste 55.000 de case, iar alte 20.000 de locuinţe au fost distruse în totalitate, a declarat Ricardo Jalad, directorul agenţiei pentru situaţii de urgenţă în cadrul şedinţei. Peste 13.000 de case, unele înghiţite de valuri de furtună de până la cinci metri înălţime, au fost avariate în provincia insulară Catanduanes, a indicat guvernatorul provinciei, Joseph Cua, într-o conferinţă de presă. "Chiar dacă nu mai e taifun, nu avem transport aerian şi maritim", a spus Cua.

Preşedintele Crucii Roşii din Filipine, senatorul Richard Gordon, a spus într-o declaraţie că "acest taifun a lovit în vieţile şi mijloace de trai ale oamenilor, afectaţi de efectele interminabile, fizice şi emoţionale, ale COVID-19".

Duterte a survolat luni zonele afectate pentru evaluarea pagubelor. Preşedintele a dispus investigarea operaţiunilor de la o carieră, după ce locuitorii s-au plâns că acestea au condus la alunecări de teren care au îngropat sute de case, a declarat reporterilor consilierul prezidenţial şi senatorul Christopher Go.

Ministrul Mediului, Roy Cimatu, a ordonat suspendarea activităţii la cariera din apropierea vulcanului Mayon, renumit pentru conul său aproape perfect.

În urma taifunului Goni, peste 50.000 de locuinţe au rămas fără curent electric pe insula principală Luzon, baza a peste două treimi din economia filipineză. Vânturile puternice şi ploile torenţiale au distrus recolte în valoare de 1,7 miliarde de peso filipinez (35 de milioane de dolari), a declarat secretarul pentru Agricultură, William Dar.

Citește și: Gabriela Firea dă de pământ cu Ludovic Orban: ‘Inculpat pentru cel puțin trei infracțiuni – corupție și abuz în serviciu, șantaj la adresa bucureștenilor și cumpărare de voturi’

Pagube de aproximativ 5,6 miliarde de pesos filipinezi au fost înregistrate după avarierea podurilor, drumurilor şi clădirilor publice, conform datelor ministerul Lucrărilor Publice. Înaintea Goni, statul Filipine a fost lovit de taifunul Molave, care a lăsat în urmă 22 de morţi, majoritatea înecaţi în provinciile situate la sud de Manila.

Vietnam a anunţat că, potrivit prognozelor, taifunul Goni va atinge miercuri seara regiunile sale centrale de coastă, aducând mai multe ploi abundente într-o zonă în care inundaţiile şi alunecările de teren din ultima luna au ucis deja aproximativ 160 de persoane, în timp ce zeci de locuitori sunt în continuare daţi dispăruţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.