Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Filmul "Utøya - 22 iulie" va fi proiectat la București, la fix șapte ani de la masacrul de pe insula norvegiană

www.forbes.ro
utoya-22 iulie

Filmul "Utøya - 22 iulie" va putea fi vizionat în avanpremieră în București pe 22 iulie, începând cu ora 21.30, la Merlock, la fix șapte ani de la masacrul de pe insula norvegiană, într-o proiecție organizată în memoria victimelor și în sprijinul fundației Estuar, potrivit unui comunicat.

Filmul "Utøya - 22 iulie" va putea fi vizionat în avanpremieră la București pe 22 iulie, începând cu ora 21.30, în spațiul Merlock (Strada C.A. Rosetti Nr. 37). Evenimentul, organizat de Bad Unicorn, cu sprijinul Ambasadei Norvegiei la București și în parteneriat cu Editura ART și Fundația Estuar, are un scop caritabil, în memoria victimelor masacrului de acum șapte ani.

"Pe 22 iulie 2011, în Oslo, o puternică explozie declanșată de o mașină capcană a ucis opt persoane. Două ore mai târziu, autorul atentatului ajungea pe insula Utøya, unde avea loc o tabără a tineretului laburist. Prinși în capcană și fără cale de scăpare, 69 de tineri au murit și 110 au fost răniți în urma atacului armat", spun organizatorii.

Citește și: Semifinala Croaţia - Anglia, cel mai vizionat meci al CM 2018 de până acum la TVR

Proiecția de film va fi urmată de o dezbatere despre contextul și urmările atacului din Norvegia, sănătate mintală, tragedie colectivă și recuperarea posttraumatică. În cadrul evenimentului va avea loc o prezentare a cărții "Unul dintre noi - Povestea lui Anders Breivik și a masacrului din Norvegia", a jurnalistei Åsne Seierstad, tradusă de Simina Răchițeanu la Editura Art

"Utøya - 22 iulie" urmăreşte prin intermediul unui personaj fictiv de 19 ani, Kaja, cele 72 de minute interminabile în cursul cărora extremistul de dreapta a urmărit şi împuşcat tinerii prinşi fără scăpare pe insuliţa din apropiere de Oslo. Erik Poppe aduce pe ecrane povestea tinerilor care au înfruntat teroarea, confuzia și durerea zilei de 22 iulie 2011. Scris din mărturii și fapte cunoscute, creat în urma unui dialog cu mare parte din supraviețuitori și filmat într-o singură plan-secvență, filmul reface în timp real atmosfera aproape sufocantă a masacrului. Proiectat în premieră mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2018, în competiția internațională, lungmetrajul a avut un puternic impact atât în rândul spectatorilor, cât şi al presei internaţionale.

Filmul va rula în cinematografele din România începând cu data de 17 august.

Prețul unui bilet pentru evenimentul din 22 iulie este de 20 de lei. Toți banii încasați din vânzarea biletelor vor fi donați către Fundația Estuar, care oferă opțiuni sociale și alternative adulților cu probleme de sănătate mintală în vederea incluziunii în comunitatea românească.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.