Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Finala Iohannis-Dăncilă. Unde merg voturile USR-PLUS

Traseism_politic

Deși ecartul dintre Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă este unul consistent, jocurile sunt departe de a fi făcute. Finala prezidențială încă se joacă și asta pentru că în momentul de față nu se știe exact unde vor merge voturile candidatului plasat pe locul 3 – Dan Barna.

Electoratul USR-PLUS se simte trădat de către Klaus Iohnannis, după ce această alianță a susținut Guvernul Orban, în dauna celui condus de Viorica Dăncilă. Mai multe surse politice au arătat că, președintele Iohannis și PNL nu doar că nu au ajutat candidatul USR-PLUS, dar au făcut totul pentru ca Dan Barna să nu intre în turul doi al alegerilor.

De altfel, primele reacții ale alegătorilor USR-PLUS pe rețelele sociale sunt fie să boicoteze turul doi al alegerilor, fie chiar să o susțină pe Viorica Dăncilă, într-un gest de revanșă față de Klaus Iohannis.Chiar dacă, formal, Dan Barna și Dacian Cioloș s-au pronunțat pentru susținerea lui Klaus Iohannis în turul doi, este clar că la nivelul electoratului USR-PLUS există o supărare consistentă, care ar putea duce la boicotarea alegerilor de către acest electorat.

Umilire totală - Iohannis, voturi duble față de Dăncilă într-un județ condus de un vicepreședinte PSD

Nu trebuie exclusă din calcul nici ostilitatea strategilor care stau în spatele USR-PLUS față de președintele Iohannis. Ostilizarea acestora și, mai ales, încercarea de a-i scoate din jocurile politice de către Klaus Iohannis ar putea duce la gesturi de retorsiune, care să-l înfunde pe actualul președinte.

Calculele politice după turul doi

Rezultatele oficiale parțiale arată că în finala alegerilor prezidențiale au intrat candidații PNL și PSD. Klaus Iohannis a obținut 36,91%, în timp ce Viorica Dăncilă – 23,45%.

Cel mai probabil, voturile lui Mircea Diaconu (9,17%), ale Ramonei Bruynseels (2,7%) și, parțial, cele ale UDMR (4,13%) vor ”migra” în turul doi către Viorica Dăncilă. Pe acest fundal, dupblat de boicotul electoratului USR-PLUS, competiția pentru funcția de președinte rămâne deschisă.

Mai mult, faptul că în majoritatea sondajelor de opinie Klaus Iohannis se bucură de o încrederede sub 40% dintre români, reprezintă o barieră de creștere pentru actualul președinte și arată că bătălia pentru turul doi nu este nici pe departe una tranșată. Dimpotrivă, putem asista poate la cea mai mare surpriză electorală din ultimii 30 de ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.