Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Financial Times: OECD propune reformarea sistemului global de impozitare corporativă

euronews.com
OECD

Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OECD) propune modificarea la nivel mondial a sistemului de impozitare a corporaţiilor, fiind vizate atât firmele din domeniul digital, cât şi grupurile multinaţionale, informează cotidianul Financial Times, potrivit MEDIAFAX.

Citește și: Îndemn pentru toți PSD-iștii! Rivalul lui Liviu Dragnea, semnal de mobilizare

Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OECD) propune restructurarea sistemului taxelor corporative, modificând un secol de reglementări care le-au permis companiilor digitale precum Facebook, Apple, Amazon, Netflix şi Google să transfere profituri în diverse zone din lume pentru a reduce impozitele. Propunerile, dezvăluite miercuri după luni de negocieri, au rolul de a extrage mai multe impozite din partea multinaţionalelor, indiferent dacă sunt active în domeniul digital ori sunt branduri profitabile precum firmele de lux ori producători auto.

"Câştigătorii vor fi ţări mari precum Statele Unite, China, Marea Britanie, Germania, Franţa, Italia şi economii în curs de a se dezvolta. Aceste ţări vor beneficia de creşterea drepturilor de impozitare a veniturilor marilor companii, în timp ce companiile, paradisurile fiscale şi jurisdicţiile cu impozite reduse precum Irlanda ar avea de pierdut. Obiectivul, conform OECD, este crearea unui sistem internaţional de taxare corporativă nou şi «stabil», întrucât «actualele reglementări, datând din anii 1920, nu mai sunt suficiente pentru a asigura distribuirea corectă a drepturilor de impozitare într-o lume din ce în ce mai globalizată»", notează Financial Times.

Citește și: Atenție! Legea construcțiilor ar putea fi modificată

OECD avea indicii în cursul verii că propunerile probabil vor obţine susţinerea principalelor economii de la nivel mondial, astfel că planul va convinge ţările să nu opteze pentru soluţii unilaterale de taxare a veniturilor companiilor digitale, precum cele formulate de Franţa şi Marea Britanie, care ar inflama suplimentar tensiunile pe plan global. OECD, cu sediul la Paris, va solicita ajungerea la un acord de principiu din partea Grupului statelor dezvoltate şi emergente G20 până în ianuarie 2020.

Principala problemă abordată de OECD a fost faptul că multinaţionale, indiferent dacă sunt din domeniul digital ori nu, pot modifica jurisdicţiile de impozitare, optând pentru zonele cu taxe mici. Propunerea vizează eliminarea unui element tabu al actualului sistem de impozitare, cel referitor la taxarea doar în jurisdicţiile în care o companie are prezenţă fizică. În schimb, OECD propune ca ţările să aibă dreptul de a taxa cote proporţionale din profiturile globale ale multinaţionalelor foarte profitabile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.