Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Finanţarea consumului de fructe în şcoli continuă şi în viitorul an şcolar

www.brasovultau.ro
copii scoala

Elevii din învăţământul primar şi gimnazial vor beneficia şi în anul şcolar 2016-2017 de Programul de încurajare a consumului de fructe în şcoli, finanţat din fonduri europene şi naţionale, potrivit unei hotărâri adoptate miercuri de Executiv. Potrivit unui comunicat al Guvernului remis Agerpres, actul normativ stabileşte tipul de fructe distribuite, perioada şi frecvenţa de distribuţie, limita valorii zilnice/elev, măsurile adiacente distribuţiei de fructe, bugetul alocat, precum şi modalitatea de implementare efectivă şi de gestionare la nivelul administraţiei publice.

Programul va fi implementat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, alături de consiliile judeţene şi consiliile locale ale sectoarelor Municipiului Bucureşti. "În anul şcolar 2016-2017, vor fi acordate gratuit mere, în limita aceleiaşi valori de 0,37 lei/elev, ca şi în anul precedent, pentru o perioadă de maximum 88 de zile de şcolarizare. Conform datelor comunicate de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, în acest an vor beneficia aproximativ 1.760.000 de elevi din clasele pregătitoare şi clasele I-VIII din învăţământul public şi privat autorizat/acreditat", se arată în comunicat. De asemenea, hotărârea stabileşte şi unele măsuri adiacente distribuţiei de mere, care susţin încurajarea alimentaţiei sănătoase pentru elevi, precum organizarea de vizite la ferme pomicole/legumicole, la staţiuni de cercetare pomicolă/legumicolă, la zilele recoltei, expoziţii, târguri sau alte evenimente şi/sau activităţi similare, organizarea de concursuri tematice legate de consumul de fructe şi/sau legume, inclusiv degustarea de fructe şi/sau legume, cu acordarea de premii, şi organizarea de activităţi de grădinărit la nivelul şcolii, organizarea de zile tematice dedicate consumului de fructe şi legume sau de activităţi educative practice.

Guvernul precizează totodată că fondurile UE alocate României pentru acest an şcolar sunt de 6.869.985 euro, iar rata de cofinanţare este de 89%. "Măsurile adiacente distribuţiei de fructe sunt eligibile pentru sprijinul financiar al Uniunii Europene şi trebuie să se încadreze valoric în limita a 15% din alocarea finală a fiecărui stat membru. Astfel, bugetul total al programului este de aproximativ 66 milioane lei, din care 31,6 milioane lei provenite din fonduri UE şi 34,4 milioane lei reprezintă co-finanţare publică şi cheltuieli, altele decât cele eligibile", se mai arată în comunicat. Programul Uniunii Europene de încurajare a consumului de fructe în şcoli este implementat în România începând din anul 2009-2010, în conformitate cu prevederile OUG nr. 24/2010 privind implementarea programului de încurajare a consumului de fructe în şcoli, cu modificările şi completările ulterioare, se precizează în comunicatul citat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.