Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Finlanda îi dă o lovitură de baros Rusiei: a retras cererea de licență pentru construcția unei centrale nucleare

www.observator.tv
centrală nucleară, radiații

Compania finlandeză Fennovoima și-a retras pe 24 mai cererea de licență pentru construirea centralei nucleare Hanhikivi-1, a declarat compania într-un comunicat, relatează Interfax. Decizia companiei finlandeze apare în contextul în care Finlanda și-a anunțat intenția de a intra în NATO.

Fennovoima este o companie de energie nucleară înființată de compania nucleară de stat rusă Rosatom și de un consorțiu de companii energetice și industriale de stat finlandeze. Compania nu deține nicio capacitate nucleară; cu toate acestea, se pregătea să construiască centrala nucleară Hanhikivi 1 de 1200 MW de la Pyhäjoki.

La începutul lunii mai, Fennovoima, din care 34% aparține Rosatom State Corporation (Rusia), a reziliat unilateral contractul pentru construirea unei centrale nucleare cu structura RAOS a companiei rusești Rosatom.

Ulterior, Rosatom a anunțat că intenționează să ceară despăgubiri pentru rezilierea contractului pentru centrala nucleară Hanhikivi-1 din Finlanda.

Contractul pentru construcția centralei nucleare de la Hanhikivi-1 a fost semnat între Rusatom Energo International și Fennovoima în 2013. Stația a fost planificată să fie construită în districtul Pyhäjoki. Odată cu contractul pentru construcția centralei nucleare a fost semnat un contract pe 10 ani de furnizare de combustibil pentru viitoarea centrală pentru 450 de milioane de euro. La sfârșitul lunii martie 2014, Rosatom a încheiat o tranzacție pentru achiziționarea unei participații de 34% la Fennovoima pentru 35,9 milioane de euro. Costul proiectului este de 7 miliarde de euro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.