Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Finlanda sfidează din nou Rusia: după anunțul privind aderarea la NATO, compania energetică a țării a precizat că nu plătește Moscovei gazul în ruble

Euronews
Finlanda Suedia

Finlanda se teme că Rusia i-ar putea opri alimentarea cu gaze, în contextul refuzului de a plăti în ruble şi al crizei generate de intenţia aderării la Alianţa Nord-Atlantică, informează cotidianul Le Figaro, relatează Mediafax.

Compania energetică finlandeză Gasum a anunţat marţi că nu va accepta cererea grupului Gazprom de a efectua plăţile pentru gaze în ruble. "Există riscul major ca exporturile de gaze naturale din Rusia spre Finlanda să fie oprite", a avertizat compania finlandeză. Finlanda îşi asigură din Rusia doar 8% din necesarul de gaze.

Rusia a întrerupt deja exporturile de electricitate spre Finlanda, din cauza unor probleme privind plăţile şi în contextul tensiunilor generate de hotărârea Guvernului de la Helsinki de a cere aderarea la NATO.

Vezi și: VIDEO Tensiunea crește: Rusia trimite rachete Iskander spre granița Finlandei

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, le-a impus ţărilor europene să achite gazele în ruble, printr-un sistem de conversie din euro, în replică la sancţiunile financiare şi comerciale masive impuse Rusiei de Uniunea Europeană şi de Grupul G7 din cauza intervenţiei militare în Ucraina. Germania, Austria, Ungaria şi Italia au acceptat noul sistem de plăţi, de teamă să nu le fie oprită alimentarea cu gaze. Rusia a oprit aprovizionarea cu gaze a Poloniei şi Bulgariei din cauza refuzului de a efectua plăţile în ruble.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.