Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Firicel' din Las Fierbinți duce mai departe RĂZBOIUL cu CREDIDAM: Cuzin Toma, hotărât să intenteze un al patrulea proces

pro tv
Firicel Toma Cuzin

Actorul Cuzin Toma, cunoscut pentru roluri din producţii precum "Aferim!” şi "Las Fierbinţi”, a declarat, miercuri, pentru Agenţia de presă News.ro, că este hotărât să intenteze un al patrulea proces împotriva Centrului Român pentru Administrarea Drepturilor Artiştilor Interpreţi (CREDIDAM) prin care să solicite formula de calcul după care reies sumele datorate lui pentru acest an.

Actorul a spus că angajaţii CREDIDAM nu cunosc formula de calcul prin care trebuie să repartizeze banii artiştilor şi că nu este dispus să accepte acest lucru drept „normalitate”.

„Sunt hotărât să intentez şi cel de-al patrulea proces. Nu îmi fac dreptate singur în ţara asta. Asta face domul Ştefan Gheorghiu (directorul CREDIDAM, n.r.) - mă provoacă, cheamă bodyguarzi, poliţie. Dar este normal? Doamna contabilă spune că mă dă în judecată pentru că i-am stricat o zi de lucru. Nu se poate aşa ceva. Eu nu mă duc să vorbesc cu doamna contabil ca persoană fizică, ci cu o instituţie. Dar oamenii ăia nu ştiu ce fac, unde lucrează, ce administrează. Nu e normal aşa ceva. Sau poate că e normal, dar aceasta nu este o normalitate în care eu să îmi cresc copiii. Iar dacă eu sunt omul care ajunge să îşi încurajeze copilul să plece din ţară, plec primul. Eu îmi schimb meseria foarte uşor. Meseria mea la bază este de electrician. Şi sunt calificat, chiar. Dacă eu ajung să nu îmi mai cer drepturile mele, drepturile copiilor mei peste 10 ani, pentru că le vor moşteni…”, a declarat actorul, potrivit News.ro.

Citește și: Sorin Grindeanu aruncă 'BOMBA' în urma tensiunilor de la vârful PSD: 'Parcă am mai văzut filmul ăsta în urmă cu câteva luni'

Cuzin Toma a menţionat că, probabil, va intenta procesul pe aceeaşi speţă - solicitarea formulei de calcul şi justificarea sumelor care îi revin pentru anul 2017. Actorul a precizat că din punctul său de vedere, i-ar reveni sume mai mari decât cele pe care obişnuieşte să le plătească asociaţia.

„Probabil o să îl intentez pe anul 2017, pentru aceeaşi speţă - formulă de calcul şi să mi se justifice banii. Cât au oprit, cât n-au oprit. Eu consider că merit mai mult. Atât timp cât un artist apare pe un post de TV sau radio şi este acolo toată ziua, eu cred că este dreptul lui, mai mare decât al celui care îl administrează. E un comision stabilit prin lege - 15%. Dar eu cred că iau 15%, ba chiar mai puţin. Vorbim de drepturi de autor, drepturi conexe drepturilor de autor şi de banii care vin de la companiile de cablu sau companii de internet sau alte companii. Nu vorbesc de producătorul căruia chiar dacă i-am dat drepturile, i le-am dat pentru că am vrut. Atât timp cât există aceste drepturi, să ajungă la artişti. Dacă nu, să le tăiem de pe listă”, a mai spus actorul.

Cuzin Toma a adăugat că „tinde să creadă” că asociaţia „fură” din banii care le-ar reveni artiştilor.

„Nu bănuiesc, nici măcar nu ştiu, dar tind să cred că fură din bani. Atât timp cât îmi spun că sunt obligat să depun cerere… Pe 4 iulie am scris pe Facebook că nu au intrat banii. Atunci mi-au dat 4.000 de lei şi am semnat pentru ei. De atunci eu mă chinui - am fost să depun cerere şi să am număr de înregistrare prin care să am, cum spun ei, dovada că nu se mai numeşte recalculare, o verificare. M-au chemat degeaba, de atunci iar nimic”, a spus el.

Actorul a clarificat că a fost exclus din CREDIDAM în 2015, după ce a intentat cel de-al doilea proces.

„Ei m-au dat afară din momentul în care am intentat al doilea proces. Am avut un proces care a început foarte prost, pe anul 2012 - 2013. Asta în condiţiile în care eu până în 2012 nu le-am pus nicio întrebare, deşi mi-am depus repertoriul total, făcând actorie din anul 2002. Eu lucrez pe drepturi de autor şi drepturi conexe dreptului de autor. Eu nu cer drepturile pe «Las Fierbinţi», cum tot încearcă ei să ne pună televiziunile în cap, producătorii. Nu, eu ca artist, ca actor angajat care lucrează pe drepturi conexe dreptului de autor mă lupt pentru toate proiectele mele pe toate posturile de televiziune”, a explicat el.

„După ani de întrebări a venit întâmplător şi acest serial. Dar eu am mai jucat şi în alte seriale, am apărut în nu ştiu câte spoturi comerciale, spoturi sociale. Toate spoturile asta şi toată munca asta a unui artist debitează nişte venituri către CREDIDAM prin aceste drepturi conexe dreptului de autor”, a mai spus actorul.

Cuzin Toma a explicat că primul proces împotriva CREDIDAM a fost intentat greşit de către un avocat, pe un singur proiect, la un singur post de televiziune. Acesta a fost urmat de un al doilea proces, pentru perioada 2013 - 2016, pe aceeaşi speţă. Apoi, a deschis un al treilea proces, care nu a ajuns să se mai judece.

„Până în 2012 sunt ani de zile în care ei şi-au luat banii şi au făcut ce-au vrut cu ei. Mi-au dat odată 200 de lei şi odată 300 de lei. Procesul din 2012 a plecat doar pe un singur proiect, pe un singur produs şi pe un singur post de televiziune. Greşit. Eu la acea oră nici nu prea aveam foarte multă muncă pe produsul respectiv şi pe televiziunea respectivă. În 2013 am deschis un al doilea proces, care este pe aceeaşi speţă, pe perioada 2013 - 2016. A mai fost un proces care nu a ajuns să se judece, pentru că ei mi-au trimis foarte târziu şi s-au legat de o dată anume prin care... Nu s-a judecat speţa, nu s-a ajuns să se judece procesul”, a spus actorul.

„Nu se poate să mă dea afară să mă priveze cu până la 30% din veniturile mele. Pe viaţă? Până când? Consiliul Director se mai schimbă, dumnealui nu e director pe viaţă. Sunt pedepsit din 2015 şi ei mă privează de 30% din nişte bani? Nu ştiu, s-ar putea să nu mă priveze, iar e un lucru pe care nu îl aflu”, a adăugat el.

Citește și: Tudorel Toader, declarații de ULTIMĂ ORĂ după întâlnirea cu ambasadorii: 'N-a existat niciun reproș'

Actorul a mărturisit că " avem expertiză contabilă la primul proces din primul an în care i-a găsit cu diferenţă de 10.000 de euro. Încă nu e finalizat procesul. Dar din 2013 până în 2016, pe toată munca mea? Am peste 60 de filme făcute şi am apărut în nu ştiu câte proiecte TV”.

Artistul a reacţionat şi la faptul că reprezentanţii CREDIDAM susţin că atât informaţiile privind modalitatea de colectare şi repartizare, cât şi sursele din care au provenit banii încasaţi au fost comunicate lui Cuzin Toma în repetate rânduri, prin e-mail, dar şi verbal, la sediul CREDIDAM.

„Păi dacă eu am proces cu ei pentru formula de calcul ei cum pot spune că mi-au spus formula de calcul dacă ne judecăm pe lucrul acesta?”, a spus actorul.

Artistul s-a referit şi la explicaţia dată de CREDIDAM, conform căreia în calitate de nemembru, Cuzin Toma poate beneficia de remuneraţiile cuvenite în baza unei cereri de încasare pentru sursele de gestiune colectivă obligatorie, iar asociaţia nu poate să gestioneze drepturile din sursele de gestiune facultativă pentru actor, cum sunt, de exemplu, cele provenite din radiodifuzarea prestaţiilor artistice de către posturile TV şi comunicarea publică a filmelor.

„Nu i-am contrazis. Dar de ce nu le justifică pe cele nefacultative, care revin? Cum îmi pot spune mie ca actor care trăiesc din imagine că nu îmi plăteşti imaginea, îmi plăteşti doar vocea? E o aberaţie. Iar dacă legea este făcută de aşa natură, legea nu este bună, este în defavoarea artistului interpret. Existenţa unei legi a dreptului de autor şi a dreptului conex este pentru a proteja şi a susţine artistul autor interpret, că este a lui legea, nu a celor care beneficiază”, a comentat actorul.

Cuzin Toma a explicat cum ar trebui calculate veniturile artiştilor, formulă de calcul.

„O formulă de calcul înseamnă cât costă o secundă a unui act artistic al unui artist pe un post de radio sau de televiziune, cât costă secunda aia… E un calcul matematic. Nu există aşa ceva. Lucrul acesta ar linişti pe toată lumea. Ei ne spun nouă că nu dau televiziunile banii. Păi, în baza a ce? În baza legii pe care ne-o flutură şi nouă pe sub nas? Ei execută absolut tot ce are un difuzor care emite un sunet”, a continuat el.

Referitor la poziţia CREDIDAM conform căreia Cuzin Toma a fost exclus în septembrie 2015 din cauza comportamentului agresiv, injuriilor, ameninţărilor şi acuzaţiilor false la adresa asociaţiei, actorul spune că aceasta reprezintă o strategie de intimidare.

„Este o strategie a CREDIDAM. Au tot felul de strategii de intimidare şi de ameninţări. Domnul Gheorghe Coman s-a prezentat director CREDIDAM şi a venit să negocieze cu noi prin 2013 - 2014. În 2013, mie mi-au intrat nişte bani în urma unor discuţii şi negocieri, nu în urma unei formule de calcul pe care nu am aflat-o nici azi. Ori eu, dacă primesc nişte bani, vreau să mi se justifice pe ce proiect, pe ce reclamă, pe ce replică, pe ce televiziune. Eu am filme de lungmetraj care s-au dat pe toate posturile de televiziune. Nu discut doar de un proiect”, a spus Cuzin Toma.

Şi Adrian Văncică se află în proces cu CREDIDAM.

Cuzin Toma a precizat că este important să ceară justificarea plăţilor de la Asociaţie, astfel încât să nu aibă surpriza să i se ceară o parte din sumă înapoi, cum i s-a întâmplat unui actor.

Cuzin Toma a amintit că a avut intenţia să redevină membru CREDIDAM, aceasta fiind singura asociaţie care colectează, administrează şi repartizează aceste drepturi.

Citește și: Tudorel Toader, declarații de ULTIMĂ ORĂ după întâlnirea cu ambasadorii: 'N-a existat niciun reproș'

„Ieri am făcut cerere să mi se justifice ultimii bani în continuare, să mi se justifice pe ce proiect”. Actorul a menţionat că potrivit explicaţiei date de avocatul său, legea obligă CREDIDAM să primească artiştii, ba mai mult, nu le dă voie să dea afară vreun membru, „pentru că îşi pierd statutul, îşi pierd obiectul muncii dacă dau afară artiştii”.

Luni şi marţi, actorul Cuzin Toma a transmis live-uri pe Facebook din noul sediu al CREDIDAM. „De două ore încerc să vorbesc cu domnul Gheorghiu şi de câte ori încerc să aflu formula de calcul după care se împart banii artiştilor, domnul Ştefan Gheorghiu cheamă Poliţia”, a spus, luni, Cuzin Toma.

Ştefan Gheorghiu, directorul CREDIDAM, nu a ieşit din biroul său şi nu a vrut să-i răspundă lui Cuzin Toma la întrebări.
„Am depus o cerere cu număr de înregistrare să mi se justifice ultima tranşă încasată... Şi să-mi motiveze neprimirea mea ca membru CREDIDAM, având în vedere ca ei sunt singurii colectori, oriunde m-aş duce tot de la ei se cer banii... Colectează între 7-10 milioane de euro anual... Şi mie mi-au dat 1.000 de euro şi nu pot justifica de unde... Întrebarea despre formula de calcul din nou creează panică”, a scris actorul, marţi, pe pagina sa de Facebook.

CREDIDAM este o asociaţie non-profit, înfiinţată în 1996. Scopul ei este de a colecta şi repartiza banii cuveniţi artiştilor interpreţi români şi străini, bani proveniţi din difuzarea înregistrărilor comerciale, între alţii, de posturile TV şi radio, operatorii de cablu, cinematografe, hoteluri, restaurante şi organizatori de evenimente.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.