Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Firmă de top din România, pusă 'pe butuci' de nepăsarea autorităților: Dosar cu pagubă de 2,5 milioane de euro, 'uitat' de DIICOT

diicot agerpres

O firmă cu sediul lângă Timișoara acuză că a fost păgubită cu 2,5 milioane de euro de mai multe persoane şi firme româneşti. Dosarul se află la DIICOT Timişoara de la începutul anului 2020 şi, cu toate că mai mulţi suspecţi şi-au recunoscut vinovăţiile, ancheta bate pasul pe loc. Peste toate astea, ANAF a pus sechestru pe firmă, în contul banilor pierduţi la firmele care au căpuşat-o, notează debanat.ro.

Rossini Sleeve Technologies SRL este o importantă firmă din Timiş, cu sediul la Chişoda, şi care produce elemente pentru industria flexografică. A fost înfiinţată în 2006 şi are aproximativ 200 de angajaţi. În acest an a luat locul I la Top Afaceri România la categoria Întreprinderi Mijlocii.

În urma unor verificări în cadrul societății și descoperind o adevărată structură care căpușa activitatea, firma a formulat în 26.02.2020 o plângere penală în care arăta săvârșirea a șase infracțiuni. Au fost vizate mai multe firme şi persoane fizice, constituite într-un grup infracţional organizat care a păgubit societatea cu 2.500.000 de euro. Mai exact, au fost emise facturi fără acoperire către firme căpuşe care nu prestau serviciile sau nu livrau bunurile pentru care au primit banii de la Rossini.

Potrivit sursei citate, capii operaţiunilor ar fi fost o angajată a firmei și concubinul acesteia. În încrengătura de firme care au căpuşat compania şi asupra cărora s-a făcut plângerea penală se regăsesc nu mai puțin de șapte SRL-uri.

În acest dosar, pe 10.06.2020 s-a dispus începerea urmăririi penale in rem pentru infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune, efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos, delapidare, fals în înscrisuri sub semnătură privată și abuz în serviciu. Ulterior, prin Ordonanța procurorului din data de 12.02.2021 s-a dispus continuarea urmăririi penale față de cinci suspecți.

În data de 18.02.2021 s-a procedat la audierea suspecților, urmând ca de atunci și până în cursul lunii iunie 2021 să fie efectuate diferite acte de urmărire penală. Apoi, în perioada iulie 2021 – ianuarie 2022 dosarul de urmărire penală a stagnat efectiv, nemaifiind audiați alți martori, nefiind administrate probe, nepunându-se în mișcare acțiunea penală cu privire la suspecții din dosar, arată avocaţii firmei Rossini, potrivit sursei citate.

Acuzând tergiversarea soluționării dosarului de către procurorul Angelica Petcu, firma a formulat un memoriu către șeful DIICOT Timișoara și unul către procurorul-șef al DIICOT – Structura Centrală, prin care a solicitat analizarea modului de efectuare a urmării penale și luarea unor măsuri cu privire la soluționarea cu celeritate a acestuia. Din răspunsul primit de la DIICOT Timişoara, avocaţii Rossini şi-au dat seama că memoriul înaintat nici măcar n-a fost citit. De la DIICOT Bucureşti răspunsul a fost că se va discuta cu procurorii timişoreni pentru a fi mişcată speţa mai repede, lucru care nu s-a mai întâmplat.

Culmea este că cei doi suspecți principali audiați în cauză, dar şi alţii, au recunoscut fapta și prejudiciul comis.

Şi dacă această tergiversare nu era de ajuns, ANAF a pus sechestru pe companie, pentru suma de 2.560.528 lei (impozite şi TVA), exact pentru tranzacţiile fictive cu firmele care au căpuşat societatea.

Mai mult administratorul companiei şi doi dintre avocaţi ar fi fost ameninţaţi în mai multe rânduri de unul dintre suspecți, fără consecințe legale. Presiunile au continuat cu un martor protejat şi doi comisari de poliţie. Cu toate acestea, la aproape trei ani de la formularea plângerii, nu există niciio soluţie, iar o companie puternică altădatăî din punct de vedere finaciar riscă să pună lacătul pe ușă.

STIRIPESURSE.RO a solicitat o reacție a DIICOT - Structura centrală cu privire la acest dosar și acuzațiile formulate de avocați prin intermediul presei locale. Poziția DIICOT va fi publicată la momentul transmiterii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.