DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Firme amendate de ITM Argeș pentru nerespectarea drepturile femeilor gravide la locul de muncă

peoplemanagement.co.uk
gravida

Unsprezece firme din judeţul Argeş au fost amendate de către Inspectoratul Teritorial de Muncă pentru că nu au respectat termenul legal de 10 zile în care erau obligaţi să comunice că au angajate în risc maternal sau pentru că nu şi-au informat angajatele asupra drepturilor pe care le au în momentul în care sunt însărcinate, conform news.ro.

Un control făcut de inspectorii ITM Argeş de la începutul acestui an a arătat că numeroase firme din judeţ ignoră drepturile femeilor gravide.

„Inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă Argeş au făcut 138 de controale cu scopul de a afla dacă sunt sau nu respectate drepturile mamelor la locul de muncă. 11 angajatori au fost sancţionaţi, 3 cu amenzi in valoare totală de 7500 de lei şi 9, cu avertismente. Cei care au primit amenzi au depăşit termenul legal de 10 zile în care erau obligaţi să comunice ITM faptul că au angajate în risc maternal. Avertismente au primit angajatorii care nu au informat salariatele gravide, inclusiv prin afişare în loc public, asupra drepturilor pe care le au”, sunt rezultatele verificărilor, făcute publice vineri după amiază de Prefectura Argeş.

Conform bilanţului Prefecturii, Direcţia de Sănătate Publică Argeş a înregistrat 390 de dosare, înaintate de femei gravide, privind protecţia maternităţii.

„Cele mai multe angajate provin din mediul industrial, 300, şi au primit concediu de risc maternal. 44 de salariate au cerut să lucreze în continuare, dar prin telemuncă. Restul au rămas la locul de muncă şi li s-a redus programul de lucru”, precizează prefectura.

Potrivit legii, salariatele care sunt mamele, lăuze sau care alăptează, au dreptul la protecţie la serviciu doar dacă anunţă angajatorul în scris, printr-o declaraţie, cu privire la starea să. În plus faţă de această declaraţie, salariatele trebuie să îşi dovedească starea de graviditate/lăuzie/alăptare cu o adeverinţă eliberată de medicul de familie.

În acelaşi timp, angajatorul trebuie să prevină expunerea salariatei la riscuri ce îi pot afecta sănătatea, precum şi să ia toate măsurile necesare că această să nu fie constrânsă să efectueze o muncă dăunătoare stării ei ori copilului nou-născut. Printre altele, femeile care se aflăm în aceatsă stare beneficiază de program scurt şi pauze de alăptat, fără reduceri salariale.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.