DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fisa de post: Atributiile si puterile presedintelui

Cotroceni

Presedintele reprezinta alturi de Guvern puterea executiva. El reprezinta statul roman in plan extern, este garantul independentei, unitatii si integritatii nationale; este comandantul suprem al Armatei, si nu in ultimul rand trebuie sa vegheze la buna functionare a institutiilor si la respectarea Constitutuiei.

Articolul 80 din Constitutie, intitulat Rolul presedintelui, cuprinde poate cele mai importante atributii prezidentiale:

(1) Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării.

(2) Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.

In raport cu Guvernul, presedintele are un rol extrem de important – el desemneaza premierul si numeste si investete in functie ministrii, la propunerea premierului. De asemena el poate participa la sedintele Guvernului, pe care le prezideaza cand e prezent si poate chema oricand Guvernul la consultari.

- desemnează candidatul pentru funcția de premier

- numește Guvernul

- poate participa la ședințele de Guvern, pe care le prezideaza

- poate chema la consultări Guvernul

In virtutea atributiilor sale de politica externa el are intalniri anuale cu ambasadorii, el poate negocia in numele statului roman pe care in reprezinta in plan extern. De asemenea presedintele acordadecoratii si alte titluri de onoare in numele statului roman.

- reprezintă statul român pe plan extern

- încheie tratate internaționale

- participă la Summit-ul NATO și la reuniunile Consiliului European

- are întâlniri cu șefii altor state

- are intalniri cu delegatii straine, cum ar fi cea a FMI

- poartă negocieri în numele statului român

- acordă decorații, titluri de onoare și grade de mareșal, de general și de amiral

Presedintele are atributii importante si in domeniul apararii si securitatii nationale. In acest sens el conduce CSAT-ul si este comandantul armatei. Tot presedintele este singurul care poate acorda gratieri individuale.

- este comandantul suprem al Armatei

- conduce ședințele CSAT

- acordă grațieri individuale

Presedintele are o serie de atributii si in raport cu Parlamentul. El poate sa ceara dizolvarea acestuia daca Parlamentul respinge de doua ori consecutiv Guvernul propus. Iar pentru a asigura echilibrul puterilor, Parlamentul la randul sau poate suspenda presedintele, daca acesta incalca Constitutia. Presedintele poate de asemenea sa initieze referendumuri pe teme de interes national, sau sa ceara Parlamentului sa vina in plen sa prezinte mesaje importante pentru tara.

- se adresează Parlamentului cu mesaje privind problemele politice naționale

- poate dizolva Parlamentul

- poate iniția referendum pe teme de interes național

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.