Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fitilul butoiului cu pulbere al Europei, pe cale de a fi reaprins - Apelul croaților din Bosnia

serbia croatia bosnia muntenegru slovenia kosovo

Cele 12 partide din Consiliul naţional croat din Bosnia şi Herţegovina au făcut apel la comunitatea internaţională să descurajeze o escaladare a crizei din această ţară, în urma apelurilor lansate de politicieni şi militanţi la manifestaţii de stradă împotriva modificărilor preconizate ale legii electorale, relatează luni agenţia croată de presă HINA, potrivit Agerpres.

"Considerăm că putem conta pe cooperarea cu toţi actorii cruciali din comunitatea internaţională în efortul de a dezamorsa tensiunile, descuraja violenţa şi de a ne apăra în faţa hegemoniei unitariste neconstituţionale şi a naţionalismului militant care agită opinia publică generală şi aprofundează divizările interetnice, punând astfel în pericol stabilitatea Bosniei", se arată într-o scrisoare remisă duminică de consiliu reprezentanţilor comunităţii internaţionale din Bosnia.

Partidele croate din Bosnia şi-au exprimat totodată preocupările privind ameninţări şi apeluri la violenţe şi război lansate după ce au apărut informaţii că Înaltul reprezentant al comunităţii internaţionale Christian Schmidt ar intenţiona să impună amendamente la legea electorală în încercarea de a împiedica defavorizarea etnicilor croaţi la alegerile generale prevăzute pentru octombrie.

Consiliul a atras atenţia de asemenea asupra "volumului alarmant de extremism şi discurs de ură" răspândit de unii lideri bosniaci, de unele grupuri "bine orchestrate" pe reţelele sociale şi de unele media.

Apelurile la proteste violente şi ciocniri nu trebuie tolerate, a subliniat consiliul croat, amintind de o serie de atacuri împotriva unor etnici croaţi petrecute în ultimele două luni în zone centrale ale Bosniei şi Herţegovina.

Acest stat balcanic fragil a fost divizat în două entităţi autonome - comunitatea sârbă şi comunitatea croato-musulmană - şi trei popoare constitutive de la sfârşitul războiului civil (1992-1995), încheiat prin acordurile de pace de la Dayton.

Lideri ai formaţiunilor guvernamentale şi de opoziţie bosniace au asigurat pe de altă parte luni că Înaltul reprezentant al comunităţii internaţionale nu va impune amendamente la legea electorală fără a se consulta înainte cu partidele politice din ţară.

Liderul Partidului Acţiunea democratică (SDA), Bakir Izetbegovic, a precizat într-o conferinţă de presă că, într-o convorbire telefonică în cursul zilei, Christian Schmidt s-a angajat să nu ia nicio decizie fără a discuta în prealabil cu partidele politice parlamentare, iar într-un comunicat separat liderul Partidului Social-Democrat, de opoziţie, Nermin Niksic, a afirmat că a primit asigurări similare din partea oficialului german.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.