Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fiul lui Gaddafi vrea să devină președintele Libiei: 'A venit momentul revenirii la trecut'

Seif al-Islam Gaddafi

Seif al-Islam Gaddafi, fiu al fostului dictator Muammar Gaddafi, vrea "să restaureze unitatea pierdută" a Libiei după un deceniu de haos şi evocă o candidatură la prezidenţiale, într-un interviu acordat New York Times, relatează vineri AFP, arată Agerpres.

Oamenii politici libieni "nu au adus decât nefericire. A venit momentul revenirii la trecut. Ţara este în genunchi (...), nu există bani, nu există securitate. Nu există viaţă aici", a declarat Seif al-Islam, de 49 de ani, reapărut pentru prima dată după ani de zile.

În 2011, după patru decenii la putere, Muammar Gaddafi şi apropiaţii săi au căzut în urma unei revolte populare, fiind eliminaţi, încarceraţi sau forţaţi să plece în exil. Trei dintre fiii lui Gaddafi au fost ucişi, dar soarta celui de al patrulea, Seif al-Islam, care multă vreme a fost privit ca un succesor al tatălui său, a rămas un mister.

Capturat în noiembrie 2011 de un grup armat la Zenten, în nord-vestul Libiei, el a fost condamnat la moarte în 2015 după un proces expeditiv. Grupul care îl ţinea în captivitate a refuzat totuşi să-l predea autorităţilor sau Curţii Penale Internaţionale (CPI), care îl căuta pentru "crime împotriva umanităţii", dar l-a eliberat în 2017. De atunci el a reuşit să-şi piardă urma.

În prima sa întâlnire cu un jurnalist străin după un deceniu, Seif al-Islam a afirmat că este acum "un om liber" şi că va organiza o revenire politică, fără a furniza alte amănunte.

"Dezamăgiţi de revoluţie", rebelii care l-au capturat "au înţeles în cele din urmă că ar putea rămâne un puternic aliat", a mai spus el în acest lung interviu pentru New York Times.

Interviul, realizat în mai, a fost publicat duminică. Acesta a avut loc într-o "vilă somptuoasă cu două etaje" în interiorul unui complex închis de la Zenten. New York Times a difuzat şi câteva imagini cu Seif al-Islam, în care este îmbrăcat într-un qamis (veşmânt islamic lung masculin - n.r.) negru brodat cu motive aurii, barbă grizonată şi turban negru.

După un deceniu de luptă pe fondul ingerinţelor străine, Libia are din martie un guvern provizoriu însărcinat să unifice instituţiile de aici în urma unui dublu scrutin legislativ şi prezidenţial prevăzut să aibă loc în decembrie.

O eventuală candidatură a lui Seif al-Islam s-a confrunta cu o problemă de amploare: condamnarea sa de câtre un tribunal libian şi mandatul de arestare emis de CPI. El este "convins că aceste chestiuni juridice ar putea fi negociate dacă o majoritate a poporului libian îl alege ca lider", scrie New York Times, care conchide: "Seif pare să creadă că numai el poate reprezenta statul pentru toţi libienii".

"Am fost îndepărtat de poporul libian timp de zece ani. Trebuie să te întorci lent. Ca un striptease. Trebuie să te joci puţin cu mintea lor", a mai spus fiul lui Gaddafi.

Întrebat dacă a fost bizar să se ascundă în casele libienilor după ce a început să fie căutat în 2011, el s-a arătat enigmatic. "Noi suntem ca peştii, iar poporul libian este pentru noi ca marea", a răspuns Seif al-Islam.

"Fără el, murim. De aici primim sprijin. Ne ascundem aici. Ne luptăm aici. Poporul libian este oceanul nostru", a mai spus el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.