Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Florian Neagu (BNR): 'Numărul debitorilor care au luat credite în perioade de minime istorice este relativ ridicat'

bnr.ro
bnr

Numărul debitorilor care au luat credite în perioade de minime istorice este relativ ridicat, 109.000 persoane, iar volumul acestor credite luate la minime istorice este de 28,6 miliarde de lei, a declarat, marţi directorul adjunct al Direcţiei Stabilitate Financiară din Banca Naţională a României (BNR), Florian Neagu.

"Numărul debitorilor care au luat credite în perioade de minime istorice e relativ ridicat, 109.000 persoane, şi volumul acestor credite luate la minime istorice este de 28,6 miliarde de lei. Iar când calculăm care este impactul majorării ratelor de dobândă asupra acestor debitori, acesta este semnificativ. Serviciul datoriei a crescut în medie cu 35-40%, publicăm noi în Raportul de stabilitate financiară", a spus Florian Neagu, la Conferinţa anuală BNR - ASE cu tema "Navigând printre crize suprapuse".

Întrebat care ar fi soluţiile pentru a ajuta debitorii să facă mai bine faţă acestor provocări, preşedintele executiv al BCR, Sergiu Manea, a declarat că din anii 2015 - 2016 atât banca centrală cât şi băncile comerciale au atras atenţia asupra riscului de dobândă. De asemenea, el a amintit că în 2020 industria bancară a gândit şi a pus la punct o seamă de acţiuni pentru a sprijini debitorii aflaţi în dificultate. Aceleaşi lucruri sunt experimentate şi în prezent, potrivit Agerpres.

"Există o seamă de instrumente, numai că aceste instrumente sunt echivalentul aspirinei atunci când ai o gripă. Îmi pare rău să spun chestia asta şi mi-e foarte greu să spun pentru că vedem debitori în situaţii foarte, foarte dificile", a explicat Sergiu Manea.

Preşedintele executiv al BCR susţine că lecţiile învăţate în criza care a avut loc în 2008 au dus la alte standarde de creditare, la o creditare responsabilă.

Potrivit acestuia, există o sumă semnificativă acumulată în perioada 2020 - 2021, când a avut loc o încetinire a consumului, iar acele rezerve sunt consumate în 2022 - 2023.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.