DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Florin Cîțu le mai dă o palmă liberalilor înainte de congres

PNL
TNL tinerii liberali

În perioada 16-19 septembrie 2021, tinerii liberali au organizat o școală de vară în stațiunea Venus, eveniment la care se preconizau că vor participa 1000 de tineri. Toată agitația a fost pusă la punct de președintele Tineretului Național Liberal, Mara Mareș, pentru a-l pune într-o lumină favorabilă pe șeful ei de la Guvern. Rezultatul a fost unul neașteptat pentru toată lumea: Florin Cîțu și-a anulat participarea la eveniment cu o zi înainte de marele discurs care trebuia să îi atragă pe tineri de partea sa.

Ce l-a determinat pe Florin Cîțu să nu participe la un astfel de eveniment, considerat de importanță 0 în interiorul partidului? Sursele ne spun că există două scenarii care ne explică suficient de mult motivul din cauza căruia prim-ministrul a absentat. (1) Varianta oficială este aceea că Florin Cîțu a avut o problemă personală care l-a ținut în București. (2) Varianta pe surse este aceea că lui Florin Cîțu i-a fost teamă că va fi huiduit de către tinerii liberali. Ambele variante sunt pe cât se poate de valide.

Tinerii liberali au înghițit în sec și au mers mai departe, continuându-și evenimentul, punându-l pe Ludovic Orban pe piedestalul liderului asumat, prietenos, susținător al tinerilor. Mai mult, tinerii au înțeles repede că Florin Cîțu este înainte de toate om și, ca oricăruia dintre noi, i se poate întâmpla ceva inopinat care să îi blocheze deplasarea la mare.

Ce face Florin Cîțu duminică dimineața, la o zi după ce a refuzat participarea la evenimentul TNL, este o acțiune jignitoare și ofensatoare la adresa tuturor tinerilor liberali care au luptat în campanie pentru ca el să ajungă în fotoliul de prim-ministru. Duminică dimineață Florin Cîțu a publicat pe o rețea de socializare o poză în care el este la mare, în stațiunea Vama Veche, la doar câțiva kilometri de evenimentul TNL. Acum ne putem pune legitim întrebarea: mai este valabil scenariul (1) în care Florin Cîțu a avut o problemă personală?

Mai mult, acest gest dă naștere unui larg set de întrebări precum: De ce a ținut Florin Cîțu să publice sfidător o poză în care să arate că totuși a venit la mare, dar nu la evenimentul organizat de susținătoarea lui, Mara Mareș? De nu a trecut măcar să își salute susținătorii care au venit să lupte pentru moțiunea sa? Este un gest prin care vrea să arate că el este mai presus decât baza partidului? Este un gest prin care se delimitează complet de Mara Mareș, având un alt preferat pentru funcția de președinte la TNL? Este un gest prin care Florin Cîțu ne arată încă odată lipsa de empatie și sociabilitate?

Florin Cîțu le dă o palmă inclusiv susținătorilor săi. Prezența sa în Vama Veche a fost surprinsă și de camerele de luat vederi. O poză în care Cîțu își savurează cafeaua alături de Dan Vîlceanu face înconjurul internetului. Formula fantastică a celor doi îi irită la maxim pe cei din „Echipa Câștigătoare”.

La evenimentul TNL au fost prezenți și alți lideri care l-au susținut puternic pe Florin Cîțu în fața tinerilor, cu toate că acesta a refuzat să fie prezent. Robert Sighiartău, Ciprian Ciucu, Pavel Popescu sau Cristian Băcanu se numără printre cei care erau la o aruncătură de băț de terasa unde a ales Florin Cîțu să își savureze cafeaua, dar fără a avea privilegiul de a se alătura șefului lor. Este un alt gest prin care prim-ministrul în funcție își sfidează colegii fără niciun regret.

Din toată nebunia aceasta cea mai șifonată a ieșit tocmai șefa TNL, Mara Mareș. Sursele noastre ne spun că Mareș a fost singura care a insistat să se facă o școală de vară cu o săptămână înainte de congres pentru a-i demonstra lui Florin Cîțu că ea este persoana care ține tineretul național liberal unit, gata să își dea și ultima suflare pentru Cîțu.

Toată această scenografie avea un singur obiectiv, acela de a-l convinge pe Cîțu că Mara Mareș merită un al doilea mandat de președinte TNL. Pe surse știm că astăzi șefa TNL este contestată aspru de baza partidului, singura șansă a acesteia rămânând o impunere în forță din partea viitorului șef al PNL. Cum Ludovic Orban a declarat public că nu o va mai susține pe Mara Mareș din cauza trădării acesteia, singura ei speranță a rămas Florin Cîțu. Baza organizației de tineret a învins în acest moment, ajutați fiind și de absența preferatului Marei Mareș. Și acum vine întrebarea: a făcut Florin Cîțu acest gest tocmai pentru a arăta că nu o susține pe Mara Mareș?

Indiferent de motivele pentru care a absentat, Florin Cîțu a arătat încă odată cât de deconectat este de Partidul Național Liberal. Școala de vară a Tineretului Național Liberal este un eveniment cu tradiție de zeci de ani, liderii PNL cunoscând foarte bine importanța alăturării lor față de cei pe care îi consideră viitorul partidului. Florin Cîțu nu numai că a absentat, transmițând un mesaj de distanțare față de această organizație din PNL, ci a făcut un gest mult mai urât, acela al sfidării tuturor tinerilor, fiind prezent totuși în apropierea evenimentului, fără a avea vreun motiv solid de a fi acolo.

De ce ia Florin Cîțu aceste decizii? De ce se delimitează complet de baza partidului care reprezintă în fond majoritatea voturilor PNL? De ce încearcă continuu demobilizarea membrilor? Sunt întrebări la care încă nu avem răspuns. Putem specula doar că Florin Cîțu nu urmărește binele Partidului Național Liberal, preferând să îl transforme, pe modelul impus de Alina Gorghiu în 2016, în anexa Partidului Social Democrat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.