Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Florin Cîțu și-a asumat, într-un act oficial, că Laurențiu Baranga este licențiat și are o înaltă reputație profesională / DOCUMENT

Inquam Photos/ Octav Ganea
Guvernul Romaniei

Fostul președinte al Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, Laurențiu Baranga, își va petrece următoarele 30 de zile în arest la domiciliu, după ce a fost reținut de procurori sub acuzația că și-ar fi falsificat actele de studii.

  • „Persoana în cauză este cercetată pentru inducerea şi menţinerea în eroare a mai multor instituţii publice, prin depunerea la dosarul de angajare a unor documente de studii falsificate şi care ulterior au fost desfiinţate de către instanţele judecătoreşti competente", susţine Poliţia Română.

Laurențiu Baranga a fost numit președinte al Oficiului în 3 septembrie 2020, prin Hotărâre de Guvern semnată de premierul Ludovic Orban și contrasemnată de ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, din partea instituției care l-a propus.

Orice act care intră în ședințele de Guvern, pentru dezbatere și adoptare, trebuie să fie însoțit de o Notă de Fundamentare, document care prezintă o problemă și apoi vine soluțiile de remediere a problemei, soluții care sunt inclusive în respectivul act.

Potrivit site-ul Guvernului, în nota de fundamentare a Hotărârii 746 din 3 septembrie 2020, privind numirea lui Laurențiu Baranga în funcție de președinte al Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, semnată de ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, scrie că:

  • „Precizăm faptul ca domnul Laurențiu Baranga a făcut dovada îndepliniri condițiilor prevăzute la alin.(4) al art.40 din Legea nr. 129/2019”.

Care sunt aceste condiții?

Legea 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului prevede la articolul 40, alineatul (3) că președintele Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor „trebuie să îndeplinească cumulativ, la data numirii, următoarele condiții:

a) să fie licențiați și să aibă cel puțin 10 ani vechime într-o funcție economică sau juridică;

b) să aibă cetățenia română și domiciliul în România;

c) să aibă capacitate deplină de exercițiu;

d) să se bucure de o înaltă reputație profesională;

e) să aibă experiență managerială de minimum 3 ani în funcții de conducere;

f) să nu fi fost sancționați disciplinar în ultimii 5 ani”.

content-image

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.