DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

În vizită la UPT Timișoara, Florin Cîțu anunță investiții în zona de cercetare: 'Avem nevoie de ingineri bine pregătiţi şi aveţi tot sprijinul'

Facebook
Florin Cîțu

Premierul Florin Cîţu a declarat, joi, la Universitatea Politehnica din Timişoara (UPT), că România are nevoie de ingineri bine pregătiţi, instituţia academică având "tot sprijinul" să facă ce este necesar pentru a furniza astfel de absolvenţi, anunță Agerpres.

Premierul s-a întâlnit la UPT cu reprezentanţi ai mediului academic, ai mediului economic şi cu studenţi, discuţiile axându-se în principal pe zona de cercetare, de finanţare şi susţinere a acesteia şi, implicit, pe crearea de joburi cu valoare adăugată mare, care să-i motiveze pe tineri să rămână în ţară, arată un comunicat al UPT remis AGERPRES.

Rectorul UPT, Florin Drăgan, a prezentat rolul Politehnicii în dezvoltarea oraşului şi a zonei în cei peste 100 de ani de existenţă a Politehnicii timişorene, subliniind şi deschiderea pe care doreşte să o imprime, pentru viitor, cercetării, prin proiecte în zonele tehnologiei de vârf în care Politehnica are o expertiză temeinică, dar şi prin înfiinţarea de centre de cercetare multidisciplinare, care să ducă la menţinerea absolvenţilor în sistemul de învăţământ superior şi în zona de cercetare.

Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, şi el absolvent al UPT, a punctat că în acest moment Politehnica timişoreană este un adevărat magnet de inteligenţă, care atrage tinerii performanţi, ceea ce face ca Timişoara să fie un adevărat pol tehnologic, nu doar în zonă sau în ţară, ci şi în această parte a Europei.

Pornind de la mottoul Politehnicii rostit de Regele Ferdinand la inaugurarea primei clădiri a Politehnicii - "Nu zidurile fac o şcoală, ci spiritul care dăinuieşte într-însa" - premierul Florin Cîţu a subliniat că acest spirit este şi cheia mesajului său.

"Avem nevoie de ingineri, de ingineri bine pregătiţi şi aveţi tot sprijinul pentru a face tot ce este necesar pentru a furniza astfel de absolvenţi", a spus Cîţu.

Vorbind despre creşterea economică accelerată a României, printre cele mai mari din Europa, premierul a subliniat necesitatea investiţiilor în această perioadă, care să susţină dezvoltarea pe termen lung, în special în zona de cercetare, care ar putea produce joburi motivante pentru tinerii absolvenţi şi ar fi un adevărat motor pentru întreaga economie.

Florin Cîţu a accentuat însă că cercetarea trebuie să se facă în universităţi, pe bază de competiţie şi să producă rezultate palpabile. Premierul a precizat că, în aceste condiţii, va acorda toată susţinerea pentru dezvoltarea de centre de cercetare pe lângă universităţi.

În cadrul reuniunii, reprezentanţi ai Comitetului Director al Universităţii Politehnica Timişoara, care reuneşte managerii celor mai importante companii din oraş şi din zonă, în care se doreşte şi atragerea autorităţilor locale, au vorbit despre parteneriatul cu UPT, care poate fi extins prin crearea şi punerea în practică a unei strategii comune mediu academic - mediu economic - autorităţi pentru dezvoltarea în continuare a oraşului şi a zonei.

Reprezentantul studenţilor din UPT i-a solicitat premierului găsirea unor modalităţi de menţinere a tinerilor absolvenţi în învăţământul tehnic, ştiută fiind criza de astfel de cadre, în special în domeniile tehnologice de vârf, unde companiile fac o concurenţă serioasă universităţilor în atragerea absolvenţilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.