Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Florin Iordache îl pune la punct pe Frans Timmermans: 'Nu are dreptul să spună că decizii ale CCR nu trebuie respectate'

digi24
florin iordache

Social-democratul Florin Iordache, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, a declarat marţi, referindu-se la scrisoarea lui Frans Timmermans, că niciun tratat sau lege internaţională la care România este parte nu dă dreptul unui oficial de la Bruxelles să spună că decizii ale Curţii Constituţionale nu trebuie să fie respectate, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Traian Băsescu încearcă să-i dea lovitura de grație lui Liviu Dragnea! Mutare dură

"Îl rog pe dl Timmermans să fie mai rezervat în condiţiile în care se adresează Parlamentului, pentru că, până la urmă, avem nişte decizii ale Curţii Constituţionale şi nu dă dreptul niciunui oficial de la Bruxelles, fie că se numeşte Timmermans, să spună că nişte decizii date de o instanţă din România, cum este instanţa care se numeşte Curtea Constituţională, acele decizii să nu fie respectate. Nicăieri, niciun tratat internaţional, nicio lege internaţională la care România este parte nu dă dreptul unui oficial de la Bruxelles să spună că nişte hotărâri şi nişte decizii pe care CCR le-a dat şi care sunt perfect legale şi perfect constituţionale să nu fie respectate", a afirmat Iordache.

Citește și: Monica Macovei la tunuri! Dragnea și Tăriceanu nimiciți de fostul ministru al Justiției

Zilele trecute, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, le-a transmis autorităţilor române o nouă scrisoare, în care îşi exprimă îngrijorarea faţă de evoluţiile referitoare la statul de drept în România. Scrisoarea este adresată preşedintelui Klaus Iohannis, preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi premierului Viorica Dăncilă, după cum a declarat purtătorul de cuvânt al CE Margaritis Schinas.

Citește și: Ieșire de ultimă oră a lui Rareș Bogdan: ‘Chiar puneți dinamită peste tot?’

''Principala îngrijorare se referă la evoluţiile care interferează cu independenţa sistemului judecătoresc şi combatarea eficientă a corupţiei, inclusiv protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene şi în special amendamentele recent adoptate la codurile penale, ce riscă să creeze o situaţie de impunitate de facto pentru infracţiuni. Posibila legislaţie care permite apelurile extraordinare ar agrava suplimentar situaţia statului de drept. Dacă nu sunt adoptate rapid îmbunătăţirile necesare sau dacă sunt luate alte măsuri negative, precum promulgarea ultimelor amendamente la codurile penale, Comisia va activa fără întârziere cadrul pentru protejarea statului de drept şi va suspenda Mecanismul de Cooperare şi Verificare. De asemenea, Comisia îşi rezervă atribuţiile de gardian al Tratatelor şi nu va ezita să lanseze rapid procedura de infringement dacă este necesar. Obiectivul Comisiei rămâne de a ajuta autorităţile române să găsească soluţii privind problemele statului de drept. Comisia rămâne pregătită să se angajeze într-un dialog constructiv şi activ cu autorităţile române şi să lucreze împreună pentru o Românie mai puternică în Uniunea Europeană", a declarat Schinas.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.