Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Florin Iordache s-a dezlănțuit înainte de discuțiile cu experții Comisiei de la Veneția: 'Punctul meu de vedere va fi așa: ei nu sunt Dumnezei'

Inquam Photos/ Octav Ganea
Florin Iordache

Vicepreședintele Camerei Deputaților Florin Iordache a declarat că experții Comisiei de la Veneția „nu sunt Dumnezei”, România fiind țară suverană, iar experții neputând să spună Parlamentului cum să legifereze în acord cu Legea fundamentală.

„Punctul meu de vedere va fi așa: ei nu sunt Dumnezei. Vin să se informeze, vin să facă anumite recomandări, dar România până la urmă este stat suveran. Până la urmă niște experți de oriunde în lume, că știu de unde vin, ce poate să îi spună Parlamentului României? Să se oprească din legiferare? Poate să îmi spună mie cineva că nu pot legifera în concordanță cu Constituția României?”, a afirmat Florin Iordache, miercuri seară la Realitatea TV.

Acesta a adăugat că delegația Comisiei de la Veneția va discuta cu reprezentanți ai Parlamentului despre ordonanțele de urgență care au modificat legile justiției, pentru că PNL, USR și Klaus Iohannis a transmis că se întâmplă „grozăvii” cu legile justiției.

CCR: 'Procurorul nu poate renunța la urmărirea penală dacă inculpatul acoperă prejudiciul produs deoarece se încalcă principiul legalității incriminării'

„Ei vin mâine (joi – n.r.) să discutăm despre ordonanțele care vizează legile justiției pentru că pârâcioșii de serviciu, adică USR, PNL și Klaus Iohannis au sesizat Comisia de la Veneția că vezi Doamne nu știu ce grozăvii se întâmplă cu legile justiției. S-au dat patru ordonanțe 90, 92, 7 și 12, cele care în linii mari au pus în concordanță cele trei legi ale justiției, pentru că cele trei legi ale justiției, dacă suntem corecți, aveau anumite neconcordanțe între ele. De la buna funcționare a Secției specializate, de la promovarea în magistratură, de la modul în care se raportează o instituție față de alta, Inspecția Judiciară față de CSM. Aceste ordonanțe, în parte, au fost necesare, în parte cred că s-a depășit, cum a fost avea chestiune ca posibilitatea ca un judecător să poată ajunge și procuror general, dar în sfârșit, sunt chestiuni criticabile în acele ordonanțe. Una peste alta acești experți vin mâine (joi – n.r.). S-au întâlnit azi cu serie de instituții, de la președinte până la Minsiterul Justiției. Mâine se văd cu noi, cu CSM și Inspecția Judiciară”, a conchis deputatul PSD.

Delegația Comisiei de la Veneția se va întâlni cu parlamentarii Comisiei speciale pentru legile justiției, joi de la ora 11.00. Echipa Comisiei de la Veneția a avut a avut întrevederi miercuri cu președintele Klaus Iohannis și cu ministrul demisionar al Justiției, Tudorel Toader.

Ministrul demisionar al Justiției a precizat ulterior întrevederii că subiectele abordate în cadrul discuției au vizat aspecte privitoare la legile justiției, cu un accent pe cele cinci ordonanțe de urgență ale Guvernului inițiate de către Ministerul Justiției și adoptate în perioada septembrie 2018 – martie 2019, respectiv OUG nr. 77/2018, OUG nr. 90/2018, OUG nr. 92/2018, OUG nr. 7/2019 și OUG nr. 12/2019.

La rândul său, Klaus Iohannis a discutat cu delegația Comisiei de la Veneția despre OUG emise în domeniul justiției, a informat Administrația Prezidențială Șeful statului le-a spus oficialilor străini că PSD folosește excesiv ordonanțele de urgență, iar acest lucru a devenit o „problemă serioasă”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.