Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Florin Roman, vicepreședinte PNL: Am depus legea anti-teapa

promptmedia.ro
Florin Roman

''Dezvoltatorii imobiliari vor avea mai multe obligații, iar beneficiarii mai multe drepturi, dacă legea pe care am inițiat-o, împreună cu un alt coleg parlamentar, dl deputat Gabriel Andronache, va trece de Parlament. Legea va reglementa regimul construcțiilor noi și va încerca să limiteze ”țepele” din domeniul construcțiilor.

De la 20.000 la 40.000 de lei vor plăti dezvoltatorii imobiliari, dacă nu vor respecta prevederile acestui proiect de lege. Alte sancțiuni sunt prevăzute pentru, spre exemplu, nepredarea cărții construcției de către investitor către proprietar, a documentației privind proprietatea și a documentației la recepția lucrărilor. Într-un asemenea caz, amenda ar fi între 10.000 și 20.000 de lei. Încălcarea legii va putea duce însă chiar la suspendarea proiectului de dezvoltare imobiliară cu ajutorul poliției și jandarmeriei.

Initiativa legislativă, pregătită și cu expertul Paul Dumbraveanu, este inspirată din modelele francez și belgian în domeniu și isi propune să îi protejeze pe românii care apelează la devoltatorii imobiliari și apoi ajung la cheremul acestora.

Printre altele, legea prevede ca vânzătorul poate promova locuința doar prin specificații precise, inclusiv printr-o descriere clară a prețurilor, a texelor și a serviciilor propuse. De asemenea, va trebui să ofere detalii despre garanție, un model de antecontract în care să fie descrisă detaliat locuința, suprafața ei și multe alte detalii.

Citește și: Angel Tilvar: 'Bilanțul primelor 100 de zile de mandat la Președinția Consiliului UE confirmă vocația europeană a României'

Toate dezvoltările (construcții cu amprenta la sol mai mare de 500 de metri pătrați sau peste 9 apartamente) vor fi înregistrate la ANL.

Recepția construcțiilor se va face de către dezvoltatorul imobiliar, proprietar, în prezența proiectantului și a executantului.

Un aspect foarte important este acela că banii dați în avans nu vor mai putea fi folosiți de către investitor decât pentru apartamentul respectiv. Dezvoltatorii imobiliari care construiesc în pe banii luați de la clienți alte locuințe. nu vor mai putea face acest lucru. Sunt multe cazuri în care s-au blocat financiar. Când sunt în criză de bani pentru dezvoltarea proiectului, folosesc bani de avans. În viitor vor trebui să aibă solvabilitate pe fiecare locuință.

Potrivit proiectului, cel puțin 50% dintre sumele încasate pentru proiectul imobiliar, provenind de la beneficiari, vor fi depozitate într-un cont separat care să fie păstrat într-o bancă dispusă să acopere prin credit costul construcției, al terenului și care va folosit doar în aces scop. Sumele pot fi trase de către dezvoltator doar procentual în raport cu gradul de finalizare al construcției. În acest mod, beneficiarii sunt protejați în raport cu investitorul.'', susține Florin Roman, potrivit unui comunicat remis STIRIPESURSE.RO.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.