Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FMI avertizează Santa Lucia să își creeze rezerve pentru riscurile climatice în creștere

livemint.com
FMI

Economia Sfintei Lucia se va confrunta cu riscuri tot mai mari de dezastre naturale legate de schimbările climatice, a declarat vineri Fondul Monetar Internațional (FMI), care a sfătuit statul din Caraibe să își creeze rezerve în ciuda constrângerilor financiare.

„Riscurile de scădere domină”, a precizat într-o declarație FMI, indicând pandemia, prețurile mai mari la alimente și energie, importurile mai costisitoare, condițiile financiare mai stricte și costurile în creștere ale dezastrelor naturale pentru mica națiune insulară, dependentă de turism, notează mediafax.

Țările sărace aflate în prima linie a inundațiilor, secetei și furtunilor mai puternice au făcut presiuni în timpul conferinței COP27 a ONU privind clima, care va avea loc luna aceasta, pentru ca țările bogate să contribuie la un fond de „pierderi și daune” pentru a face față costurilor tot mai mari ale dezastrelor climatice. Țări precum Statele Unite și Franța s-au opus, relatează Reuters.

FMI preconizează că dezastrele naturale vor costa Sfânta Lucia aproximativ 0,7% din produsul intern brut în acest an. În ciuda constrângerilor financiare, acesta a subliniat ”importanța dezvoltării unei strategii solide de asigurare împotriva dezastrelor, în timp ce se construiește rezistența structurală”.

FMI a încurajat autoritățile să prioritizeze cheltuielile și să crească gradul de transmitere a prețurilor globale la energie, sprijinind în același timp gospodăriile vulnerabile cu transferuri specifice.

Politica fiscală ar trebui să se concentreze pe protejarea celor mai vulnerabili de creșterile prețurilor la alimente și combustibili, a declarat FMI, menționând că controlul prețurilor și subvențiile pentru energie au atenuat într-o oarecare măsură creșterea prețurilor la produsele de bază.

În lipsa unor măsuri suplimentare, FMI se așteaptă ca datoria publică a națiunii, care a urcat la aproape 97% din PIB în timpul pandemiei, să se stabilizeze în jurul valorii de 90% pe termen mediu. „Bilanțul public rămâne sub o presiune considerabilă”, a precizat FMI.

În timp ce sectorul financiar a rămas stabil, FMI a remarcat că împrumuturile neperformante au crescut în timpul pandemiei și a încurajat autoritățile să remedieze deficiențele rămase în materie de combatere a spălării banilor pentru a proteja relațiile bancare.

Datoria publică ridicată a Sfintei Lucia limitează capacitatea acesteia de a face investiții în infrastructura publică și în domeniul social, chiar și în timp ce încearcă să promoveze o redresare favorabilă incluziunii, a declarat FMI, avertizând asupra „provocărilor semnificative care vor urma”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.