Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FMI: Creşterea economiei Germaniei va rămâne modestă în viitorul apropiat

capital.com
economie germania

FMI: Creşterea economiei Germaniei va rămâne modestă în viitorul apropiat.

Economia Germaniei a arătat rezilienţă în ultimul an, datorită răspunsului politic solid şi a iernii blânde, dar creşterea economiei va rămâne modestă în viitorul apropiat, se arată într-un raport publicat marţi de Fondul Monetar Internaţional, transmite Reuters.

Înăsprirea condiţiilor financiare şi şocul preţurilor energiei au început să afecteze perspectivele în viitorul apropiat, avertizează FMI în raportul de ţară pentru Germania.

Instituţia financiară internaţională previzionează o creştere aproape de zero a PIB-ului Germaniei în 2023, înainte de o redresare graduală, între 1% şi 2%, în perioada 2024 - 2026, informează Agerpres.

Pe termen lung, creşterea medie a PIB-ului Germaniei ar urma să scadă sub 1%, în contextul îmbătrânirii populaţiei şi a lipsei unei creşteri semnificative a productivităţii şi a forţei de muncă.

Deşi inflaţia de bază a scăzut semnificativ, FMI consideră că "prioritatea în viitorul apropiat este sprijinirea dezinflaţiei, cu o înăsprire moderată a fiscalităţii în 2023", se arată în raport.

Pe termen mediu, Germania ar trebui să creeze o marjă de manevră fiscală mai ridicată pentru investiţii în viitorul său, susţine FMI, care se aşteaptă la atenuarea deficitului Germaniei la aproximativ 0,5% din PIB până în 2027, în urma retragerii măsuri de sprijin după creşterea preţurilor energiei.

Frâna datoriei, inclusă în Constituţia Germaniei, limitează deficitul bugetar la 0,35% din PIB. Parlamentul german a suspendat reglementarea privind frâna datoriei în perioada 2020 - 2022, pentru a permite majorarea cheltuielilor, în contextul efectelor pandemiei, şi a războiului din Ucraina.

În acei ani, Germania a creat multiple fonduri extrabugetare, totalizând aproximativ 9% din PIB.

"Germania ar trebui să ia în considerare ajustarea reglementărilor referitoare la frâna datoriei, pentru a se alinia mai bine reglementărilor fiscale ale UE şi a-şi reduce dependenţa de fonduri extrabugetare", apreciază FMI.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.