Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FMI critică guvernarea de la Chișinău

fmi

Expertii Fondului Monetar International (FMI) au criticat din nou ''slaba guvernare din sectorul bancar'' al Republicii Moldova, subliniind ca îmbunatatirea situatiei în acest domeniu este ''cruciala'' pentru redresarea economica a statului moldovean, informeaza Radio Europa Libera.

Într-un comunicat, dat publicitatii luni, dupa o vizita de documentare de o saptamâna a expertilor FMI la Chisinau, institutia financiara sugereaza ca asteapta de la guvernul Republicii Moldova ''o politica fiscala si de cheltuieli'' care sa consolideze bugetul public, precum si masuri de ''fortificare a guvernarii corporative'' bancare si de ''perfectionare a sistemelor de evaluare a riscurilor în bancile comerciale''.

''Discutiile vor continua'', se precizeaza în comunicat, astfel încât autoritatile sa-si poata finaliza propunerile de politici pe care vrea sa le discute cu FMI.

Criticile FMI la adresa guvernarii de Chisinau nu sunt noi, problemele fiind semnalate înca înainte de furtul miliardului de dolari din sistemul bancar al Republicii Moldova, la sfârsitul anului 2014. Atunci, guvernul moldovean a neglijat angajamentele fata de FMI, dar acum asteapta din nou ajutorul Fondului, având nevoie de bani mai mult decât oricând în ultimii trei-patru ani, noteaza sursa citata.

Europa Libera mai scrie ca executivul de la Chisinau planuia initial sa-si rezolve problemele legate de deficitul bugetar din creditul promis de guvernul României. Prima vizita externa a premierului Pavel Filip a fost special la Bucuresti, în speranta obtinerii acestui credit. Numai ca guvernul României, condus de Dacian Ciolos, a conditionat acordarea împrumutului de încheierea de catre Republica Moldova a unui memorandum de finantare cu FMI, adauga aceeasi sursa.

De amintit ca atât FMI, cât si Banca Mondiala au întrerupt, în vara anului trecut, finantarea pentru Republica Moldova din cauza neonorarii angajamentelor asumate la semnarea Acordului de Asociere cu UE si a crizei politice prelungite de la Chisinau.

Expertii au atras atentia în repetate rânduri ca, fara un acord cu FMI, care ar debloca finantarea externa, Republica Moldova ar putea intra într-un colaps financiar.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.