Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FMI dă bomba în pline negocieri privind plafonarea prețului petrolului rusesc: 2023 vine cu tarife record la gaze și electricitate

livemint.com
FMI

Incertitudinea cu privire la țările care vor fi de acord cu introducerea plafonului prețurilor la petrolul rusesc nu permite să stabilim dacă această măsură va fi eficientă, reiese din raportul Fondului Monetar Internațional consacrat situației economice din Europa, notează rador.

După cum se spune în documentul publicat pe site-ul FMI, retragerea masivă a corporațiilor multinaționale din Rusia, pierderea capitalului uman, izolarea de piețele financiare mondiale și accesul limitat la tehnologii avansate în perspectiva pe termen mediu vor crea obstacole pentru dezvoltarea economiei Rusiei, dar nu se cunoaște anvergura acestor obstacole. Același lucru este valabil și pentru restricționarea prețurilor la petrolul rusesc, care ar trebui să reducă cheltuielile Rusiei din exporturile de petrol.

Citește și: Peskov pune tunurile pe Macron și Scholz: Nu manifestă niciun efort de mediere privind războiul

"Există incertitudine cu privire la țările care vor fi de acord cu plafonarea prețurilor și în ce măsură interdicția la serviciile de asigurare va limita capacitatea Rusiei de a redirecționa livrările de petrol", au subliniat analiștii FMI.

Potrivit estimării FMI, în 2023 este posibil ca Europa să se confrunte cu prețuri record de mari la gaze și la electricitate. "Chiar dacă rezervele acumulate de gaze naturale permit Europei să reziste iernii 2022-23, regiunea va încerca să-și completeze rezervele în primăvară. În condițiile livrărilor rusești reduse sau complet absente, acest lucru poate conduce la faptul că în 2023 piața va reveni iarăși la prețuri record de mari la gazele naturale și energia electrică, care au fost în 2022", se arată în raport.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.