Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FMI face previziuni de coșmar la început de an: 'Ceea ce este mai rău abia acum urmează să vină!'

fortune.com
recesiune-economie-criza

Anul acesta va fi dificil pentru o mare parte a economiei mondiale, jumătate din țările UE vor patina în recesiune din cauza conflictului din Ucraina, a declarat directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, într-un interviu acordat canalului de televiziune CBS, difuzat duminică, relatează Rador.

Aceasta a fost rugată să comenteze unul dintre cele mai recente rapoarte ale FMI, care prezice un "an de frământări", iar fondul consideră că "ceea ce este mai rău abia acum urmează să vină". "Asta vom vedea în 2023. Va fi un an dificil pentru o mare parte a economiei globală, mai dificil decât cel pe care îl lăsăm în urmă. De ce? Pentru că ratele de creștere ale celor mai mari trei economii - SUA, UE și China - încetinesc în același timp" - a spus Georgieva, într-un interviu care a fost înregistrat în decembrie anul trecut.

Țările Uniunii Europene, a continuat ea, "au suferit foarte grav" din cauza operațiunii militare speciale a Federației Ruse în Ucraina. "Anul viitor, jumătate din Uniunea Europeană va fi în recesiune" - a subliniat Georgieva în acest sens. Întrebată dacă guvernele europene s-ar prăbuși într-un astfel de caz, ea a răspuns: "Guvernele funcționează perfect în condiții incredibil de dificile. Nu, ele nu se vor prăbuși. Și un alt lucru remarcabil este că lumea s-a dovedit de fapt a fi mai rezistentă decât credeam acum un an. Monitorizăm reacția la șocurile energetice din Europa, iar Europa se îndreaptă decisiv către independența față de Rusia. Da, va exista va fi o iarnă grea, poate că următoarea va fi și mai grea, dar eliberarea de dependența de Rusia se apropie. Şi aceasta se va realiza" - a spus Georgieva. Ea a confirmat, totodată, că potrivit estimărilor FMI, "o treime din economia globală va fi în recesiune" în 2023.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.