Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FMI nu lasa din brate Grecia in caz de necesitate

fmi

Fondul Monetar Internaţional (FMI) va urmări îndeaproape evoluţia situaţiei din Grecia şi "din ţările vecine" şi rămâne pregătit "să-şi ofere ajutorul" în caz de necesitate, a declarat duminică directorul general Christine Lagarde, transmite AFP.

Ea a precizat de asemenea că zona euro este "în poziţie de forţă" pentru a face faţă urmărilor crizei elene şi a menţine "stabilitatea" regiunii.

"Zilele următoare vor fi importante (...) FMI va continua să urmărească situaţia din Grecia şi din ţările vecine şi rămâne pregătit să-şi ofere ajutorul în caz de necesitate", a spus şefa FMI, fără a preciza exact despre ce ajutor este vorba - tehnic sau financiar.

Miniştrii de finanţe din zona euro au refuzat sâmbătă să extindă actualul program de ajutor, care expiră marţi, în contextul în care guvernul grec va organiza la 5 iulie un referendum privind propunerea creditorilor săi (BCE, FMI şi Comisia Europeană), care prevede reduceri bugetare în schimbul unui noi ajutor financiar.

Şefa FMI s-a declarat pe de altă parte "dezamăgită" de eşecul negocierilor cu Atena, dar şi-a reafirmat voinţa de a continua dialogul cu autorităţile elene.

Atena ar urma totuşi să întâmpine probleme în a onora rambursarea sumei de 1,5 miliarde de euro pe care trebuie să o plătească FMI până marţi, sub ameninţarea că va fi declarată imediat în incapacitate de plată şi că va fi privată de accesul la resursele instituţiei.

"Zona euro este astăzi în poziţie de forţă pentru a răspunde eficient şi în timp util evoluţiei situaţiei", a mai spus Christine Lagarde, precizând că autorităţile europene s-au angajat să se folosească de "toate instrumentele disponibile" pentru a ţine sub control criza elenă.

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat duminică menţinerea la nivelul actual a împrumuturilor de urgenţă acordate băncilor elene, lăsând de facto uşa deschisă pentru o soluţie politică in extremis.

La rândul lor, liderii Eurogrupului au afirmat că rămân deschişi reluării dialogului cu Atena.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.