Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fobia socială: 'Părinţii folosesc sentimentele de vină sau ruşine pentru a educa copilul', declară psihologul Keren Rosner

romaniajournal.ro
copil singur parinti plecati

Aproape 20% dintre copii sunt mai inhibaţi când vine vorba de mediul înconjurător. Un copil timid poate părea mai puţin prietenos şi mai temător în anumite situaţii. Psiholog: „Părinţii folosesc sentimentele de vină sau ruşine pentru a educa copilul”.

Unii copii, chiar dacă învaţă bine, când trebuie să răspundă la întrebări în faţa clasei sau în faţa profesorului se blochează complet. Teama de a vorbi în public sau teama de eşec îl sperie. Din perspectiva unui părinte cu un copil timid, Cristina Dospinescu spune că băiatul ei nu vrea să iasă în evidenţă, de multe ori cauza fiind că nu vrea să îi facă pe alţii să se simtă prost, scrie Mediafax.ro.

„A devenit timid pentru că a fost catalogat de copii ca tocilar. Mediul este cel care influenţează foarte mult copilul. În anumite medii în care el se simte în siguranţă el nu este un copil timid”, a spus Cristina Dospinescu.

Keren Rosner este psiholog şi spune că fobia socială porneşte din familie.

„Sentimentele de vină sau ruşine sunt folosite pentru a educa copilul. Mesajele de genul o să râdă lumea de tine, o să ne faci de râs, o să ne faci de ruşine, sunt mesaje pe care copilul le interiorizează şi acestea vor fi activate ori de câte ori va fi pus în situaţia de a vorbi public”, explică psihologul Kern Rosner.

Despre cum îl poţi ajuta pe cel mic să depăşească teama de a vorbi în public, Adela Dorobanţu, trainer pentru public speaking, spune că părinţii trebuie să evite comparaţia şi generalizarea.

„Putem să încurajăm copilul şi să nu îl facem să evite contextele care declanşează teama de a vorbi în plublic, să nu îl protejăm de aceste contexte. Ei ar trebui să aibă încredere că vor face faţă indiferent ceea ce se întâmplă şi ei chiar să simtă acest lucru”, sfătuieşte Adela Dorobanţu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.