Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Focar de meningită în Republica Democrată Congo: 129 de oameni au murit

ele.ro
meningita

O epidemie de meningită a fost declarată în nord-estul Republicii Democrate Congo (RDC), unde au fost înregistrate 129 de decese, a anunţat miercuri biroul din Africa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), citat de AFP.

''Republica Democrată Congo a declarat un focar epidemic de meningită în provincia Tshopo, din nord-estul ţării, unde au fost raportate 261 de cazuri suspecte şi 129 de decese (rată de mortalitate de 50%) până în data de 7 septembrie 2021'', a indicat OMS într-un comunicat, potrivit agerpres.ro.

Potrivit organizaţiei internaţionale, ''testele de confirmare efectuate de Institutul Pasteur din Paris au detectat Neisseria meningitidis, una dintre bacteriile care cauzează cel mai frecvent meningita şi care are potenţialul de a provoca epidemii extinse''.

''Meningita este o infecţie gravă şi o provocare majoră de sănătate publică. Acţionăm rapid, mobilizând medicamente şi expertiză, pentru a sprijini guvernul în vederea limitării focarului cât mai curând posibil'', a declarat Matshidiso Moeti, director regional al OMS pentru Africa.

Acest focar epidemic s-a declanşat în regiunea Banalia. Un comitet de reacţie la epidemie a fost înfiinţat în acea regiune, precum şi la Kisangani, capitala provinciei Tshopo, se precizează în comunicat.

''Mai mulţi pacienţi au primit deja tratament la domiciliu, iar alţii în cadrul unităţilor sanitare din Banalia'', menţionează documentul.

Meningita se transmite prin picături de secreţii respiratorii sau faringiene de la persoanele infectate. Contactul apropiat şi prelungit sau coabitarea cu o persoană infectată facilitează răspândirea maladiei.

Meningita este o boală dificil de detectat, primele sale simptome, cum ar fi durerea de cap sau febra, fiind similare cu cele ale altor boli frecvente.

Deseori ignorată la primele semne, meningita poate avea consecinţe ireversibile, putând să ducă inclusiv la surditate şi retard mintal la copii.

Potrivit biroului OMS în Africa, peste 1,6 milioane de persoane (cu vârste cuprinse între 1 şi 29 de ani) au fost vaccinate în cadrul unei campanii de vaccinare în masă din 2016 în provincia Tshopo, care se situează în aşa-numita ''centură de meningită meningococică a Africii'', ce se întinde pe tot continentul, din Senegal până în Etiopia şi traversează 26 de ţări.

Epidemii de meningită au fost consemnate anterior în mai multe provincii din Republica Democrată Congo. În 2009, o epidemie din Kisangani a provocat moartea a 15 persoane din 214 cazuri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.