Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Focar de pestă porcină într-o gospodărie din comuna Coteana, județul Olt

rfi.ro
porci

Un focar de pestă porcină africană a fost declarat de autorităţi într-o gospodărie din comuna Coteana, unde boala a fost confirmată la 10 suine, ce vor fi neutralizate, iar proprietarul acestora va fi sancţionat pentru că nu le-a crotaliat, a anunţat marţi Instituţia Prefectului Olt.

Decizia neutralizării animalelor din gospodăria afectată de pestă porcină africană a fost luată de Centrul Local de Combatere a Bolilor, convocat marţi de prefectul Florin Homorean, potrivit Agerpres.

"În focarul identificat, s-a realizat inventarul de suine existent şi se va proceda la uciderea acestora, astfel încât să se evite orice risc de răspândire a virusului. De asemenea, circulaţia persoanelor în/din exploataţie este restricţionată doar la membrii familiei cu respectarea condiţiilor de biosecuritate", a informat sursa citată.

Centrul de Combatere a Bolilor a mai stabilit zonele de restricţii, respectiv zone de protecţie în jurul focarului şi zone de supraveghere, fiind instituite măsuri în întreaga localitate, într-o exploataţie comercială de suine aflată în vecinătate şi în localităţile învecinate, urmând să fie examinaţi clinic porcii din toate exploataţiile şi să fie izolaţi de celelalte specii de animale.

De asemenea, pentru fondurile de vânătoare aflate în zona de restricţie a fost interzisă repopularea cu vânat.

Proprietarul animalelor a fost sancţionat contravenţional de Biroul pentru Protecţia Animalelor din cadrul IPJ Olt pentru că suinele nu erau crotaliate şi înregistrate în baza naţională de date şi nu va putea primi despăgubiri pentru animalele neutralizate.

Acesta este cel de-al treilea focar de pestă porcină africană înregistrat în judeţul Olt în acest an, fiind neutralizaţi şapte porci. Totodată, de la începutul acestui an au fost înregistrate şi trei focare de pestă porcină africană pe fondurile de vânătoare, fiind neutralizaţi cinci porci mistreţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.