DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

FOCUS: Calamităţi naturale produse la nivel global în 2019

Anul 2019 a fost marcat de o sumedenie de calamităţi naturale, precum incendiile de vegetaţie care au cuprins zone întregi de pădure, fiind înregistrate şi foarte multe pierderi de vieţi omeneşti, provocate de inundaţii, alunecări de teren şi cutremure sau erupţia vulcanice.

Temperaturile record din acest an au provocat incendii de vegetaţie în mai multe regiuni ale Terrei, începând cu incendiile din Pădurea Amazoniană, Siberia, Australia sau Europa.

Record de temperatură la Moscova

Temperaturi de aproximativ 6 grade Celsius s-au înregistrat în această iarnă la Moscova, un record pentru luna decembrie. Ziua de 18 decembrie a fost cea mai caldă zi de decembrie în mai mult de un secol la Moscova, într-o lună neobişnuit de caldă pentru această perioadăa anului, depășind un record anterior de 5,3 grade stabilit în 1886.

Temperaturi extreme în Australia

Australia a înregistrat, la rândul ei, noi recorduri de căldură, ziua de 18 decembrie devenind astfel cu cea mai călduroasă zi din istorie, depăşind orice record de temperatură înregistrat vreodată, în acestă primăvară izbucnind cele mai mari incendii de vegetaţie, potrivit datelor publicate de Biroul de Meteorologie (BoM).

Temperatura maximă medie în toată țara a fost de 40,9 grade Celsius pe data de 17 decembrie, încălcând recordul anterior de 40,3 grade stabilit în ianuarie 2013, a anunţat biroul meteorologic australian.

Citește și: Se solicită intervenția IMEDIATĂ a Guvernului Orban! Se cere RADEREA actului care intră în vigoare la 31 decembrie

Cea mai călduros loc din Australia a fost înregistrat în oraşul Ceduna din sudul Australiei, unde temperatura a fost de 46,5 grade Celsius, potrivit Biroului de Meteorologie.

În oraşul Oodnadatta din sud - care deține recordul pentru cel mai călduros loc din Australia, 50,7 grade [la 2 ianuarie 1960] – au fost prognozate temperaturi de până la 47 de grade, iar în sud-vestul Australiei chiar şi 49 de grade.

În aceeaşi perioadă, Perth, capitala regiunii Australia de Vest, a înregistrat trei zile la rând peste 40 de grade - un record pentru luna decembrie.

Vară caniculară în Europa Centrală şi de Vest

De asemenea, aproximativ 1.500 de persoane și-au pierdut viața în urma valurilor de caniculă care au afectat Franța vara aceasta, potrivit ministrului francez al Sănătății. Astfel, un total de 1.435 de decese au fost înregistrate vara aceasta. În primul val de caniculă, de la finalul lunii iunie și începutul lunii iulie au murit 567 de persoane, iar alte 868 au decedat în urma celui de-al doilea val, de la finalul lunii iulie.

Vara acestui an a marcat o depășire a recordului de temperatură din Franța, când pe 28 iunie s-au înregistrat 46 de grade Celsius în localitatea Vérargues, potrivit Météo France.

Incendiile de vegetaţie din Australia

Mii de pompieri au petrecut prima zi de Crăciun încercând să țină sub control incendiile care au afectat Australia în contextul în care autoritățile au anunțat că temperaturile vor continua să crească.

Meteorologii au avertizat că un nou val de căldură va afecta Australia, în special în partea de sud, unde temperaturile sunt așteptate să crească la 40 de grade Celsius.

Incendiile au distrus peste 3,7 mililioane de hectare în cinci state, 900 de case distruse și cel puțin șase morți în New South Wales și alți doi în Australia de Sud.

Temperaturile extrem de ridicate cu care se confruntă Australia în ultima lună din 2019 a afectat atât flora cât şi fauna întrucât peste 2.000 de urși koala au murit din cauza incendiilor au anunţat experţii.

Estul Australiei s-a confruntat cu incendii devastatoare în ultimele trei luni, potrivit oamenilor de știință, din cauza secetei prelungite și a încălzirii globale. Condițiile meteorologice favorabile din ultimele zle le-au permis autorităţilor să controleze o serie de incendii înainte de vântul puternic și temperaturile ridicate prognozate pentru începutul săptămânii viitoare.

Incendiile de vegetație din Pădurea Amazoniană

Incendiile de vegetație produse în acest an în Pădurea Amazoniană au afectat o suprafață de aproximativ 7,4 milioane de kilometri pătrați, majoritatea focarelor fiind înregistrate în Brazilia și Venezuela, peste 2.500 de focare fiind active doar în Brazilia, în creștere cu 85% față de aceeași perioadă a anului trecut, conform Agenției Spațiale Braziliene.

Printre țările afectate s-au numărat și Venezuela, cu 26.000 de incendii de vegetație, Bolivia, cu peste 17.000, Columbia și Peru.

Numărul incendiilor de vegetație produse în Pădurea Amazoniană din luna ianuarie a ajuns la 74.155. Este vorba despre o creștere de aproape 85% a numărului incendiilor față de anul trecut, a informat Institutul Național pentru Cercetarea Mediului din Brazilia (INPE).

Bolivia a pierdut anul acesta peste un milion de hectare de pădure din cauza incendiilor.

Pădurea Amazoniană ocupă 43% din suprafața Americii de Sud și găzduiește aproape trei milioane de indigeni. În Amazonia se găsesc 20% din cantitatea de apă dulce de pe planetă, 34% dintre pădurile virgine și 30 - 50% din fauna și flora lumii. Se întinde pe teritoriile a nouă dintre cele 12 țări din America de Sud, majoritar în Brazilia (67%), Bolivia (11%) şi Peru (13%).

Incendiile de vegetaţie din Siberia

Incendiile de vegetaţie din Siberia şi fumul degajat au fost vizibile din spaţiu, conform imaginilor obţinute prin sateliţi difuzate de NASA, în condiţiile în care suprafaţa afectată a fost cuprinsă între 2,5 milioane şi 4,3 milioane de hectare. În regiunea Krasnoiarsk, suprafaţa afectată de incendii este de 963.000 de hectare, conform agenției de presă Tass. "Potrivit ultimelor informații, 118 de incendii de vegetație ard pe o suprafață de 963.000 de hectare" în regiunea Krasnoiarsk, se menționează într-un comunicat emis de Departamentul de Pompieri din regiune.

Autoritățile ruse au susținut că o parte din incendiile de vegetație din Siberia au fost declanșate intenționat de persoane care încercau să mascheze tăierile ilegale de copaci.

Incendiile de vegetaţie din Europa şi Statele Unite

Sute de pompieri au fost mobilizaţi pentru stingerea incendiilor de vegetaţie izbucnite pe Insula greacă Evia, mai multe localităţi fiind evacuate. Patru incendii au afectat insula, în contextul temperaturilor foarte ridicate, iar patru localităţi au fost evacuate.

Spania a fost lovită în luna martie de mai mult de 120 de incendii de vegetaţie în regiunile nordice din Asturias și Cantabria, unde temperaturile ridicate și vânturile puternice au generat flăcări.

Zeci de mii de persoane au fost evacuate la finalul lunii octombrie din zone situate la periferia oraşului american Los Angeles din cauza incendiilor de vegetaţie, în zona Santa Clarita din California.

Incendiul de la Catedrala Notre-Dame din Paris

În noaptea de 15 aprilie, Catedrala Notre-Dame din Paris, monumentul istoric cel mai vizitat din Europa, a fost cuprinsă de flăcări, incendiul izbucnind la o sursă a sistemului de încălzire. Circa 400 de pompieri s-au luptat cu focul timp de nouă ore, reuşind să evite deteriorarea în totalitate a monumentului medieval, salvând clopotele principale și pereții exteriori de la colaps înainte de a aduce focul sub control. Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a declarat că cele mai multe dintre obiectele de artă aflate în interiorul catedralei au fost recuperate.

Incendiul produs la Catedrala Notre-Dame a fost cel mai probabil rezultatul unui accident, neexistând probe că ar fi fost provocat intenţionat, un scurtcircuit fiind cauza cea mai probabilă a incendiului de amploare care a afectat Catedrala Notre-Dame din Paris.

Anul 2019 nu a fost lipsit nici de cutremure sau erupţii vulcanice.

Citește și: ALERTĂ METEO Ninsori și temperaturi scăzute: Vremea în București

Erupţia vulcanică de pe insula Albă din Noua Zeelandă

Vulcanul de pe Insula Albă din Noua Zeelandă, o destinație populară pentru excursioniștii de zi, a erupt la începutul lunii decembrie. Autoritățile din Noua Zeelandă au informat că bilanțul erupției vulcanice produse pe Insula Albă a fost de 17 morți, iar 13 persoane care au fost rănite sunt în continuare tratatate în patru spitale din Noua Zeelandă, în timp ce alte 13 au fost transferate în Australia.

Doar două persoane au fost externate din spital, iar alte nouă se află în stare critică.

Cutremure

În anul 2019 la nivel planetar s-au înregistrat mai multe cutremure puternice, unele dintre ele cu efecte devastatoare, atât din punct de vedere uman cât şi material, zeci de mii de oameni rămânând fără un acoperiş deasupra capului.

Cutremurul din Albania

În data de 26 noiembrie un cutremur devastator cu magnitudinea de 6,4 a avut loc în Albania, la 30 km vest de Tirana. În urma seismului, 51 de persoane au fost ucise, 10 persoane sunt în continuare date dispărute, 750 de oameni au fost răniți, 100. 000 de persoane sunt afectate direct și au nevoie de asistență umanitară. Dezastrul a făcut ca 300 de case să fie puse la pământ, iar alte 8.000 de imobile să fie afectate.

Epicentrul seismului a fost la 10 kilometri nord de localitatea Durrës şi la 44 de kilometri vest de Tirana.

O replică a seismului s-a înregistrat la ora locală 6:08 (ora României, 7:08), având o magnitudine de 5,4 grade.

Autorităţile albaneze au informat sâmbătă, 30 noiembrie, că au încheiat operaţiunile de căutare.

Cutremur în Iran

La începutul lunii noiembrie în regiunea Tark din nord-vestul Iranului a avut loc un cutremur de suprafaţă soldat cu cel puțin cinci morți și peste 300 de răniți. Localnicii au ieșit din locuințe panicați, mulți fiind răniți din această cauză. Potrivit Institutului Geologic american, cutremurul s-a produs la o adâncime de 10 km, iar 30 de locuințe au fost distruse în apropiere de epicentrul cutremurului, la o distanță de 400 de kilometri nord-vest de capitala Iranului, Teheran.

Cutremurul a fost urmat de peste 40 de replici în zona rurală Tark situată în Munții Alborz din provincia estică Azerbaijan, potrivit centrului seismologic iranian.

Cutremurului de 6,5 grade în Insulele Moluce

Cel puțin 20 de persoane au murit în urma unui cutremur cu magnitudinea de 6,5 grade, produs joi în Insulele Moluce din estul Indoneziei.

Potrivit Institutului american de geofizică (USGS), seismul a avut epicentrul la 37 de kilometri nord-est de orașul Ambon, la o adâncime de 29 de kilometri.

Un purtător de cuvânt al Agenţiei Indoneziene pentru Gestionarea Dezastrelor (BNPB) a confirmat faptul că 20 de persoane au murit în urma cutremurului, iar numeroase clădiri au fost afectate, inclusiv universități sau clădiri care aparțin Guvernului.

Stare de urgență decretată în provincia San Bernardino din California, în urma unui cutremur

Guvernatorul statului american California, Gavin Newsom, a decretat stare de urgență pentru provincia San Bernardino, în urma unui cutremurului cu magnitudinea de 7,1 grade pe scara Richter produs în zonă.

Autoritățile din Statele Unite au anunțat că au fost înregistrate mai multe scurgeri de gaze și incendii în urma cutremurului cu magnitudinea de 7,1 grade pe scara Richter produs în statul american California.

Mai multe persoane au fost rănite, dar momentan nu au fost înregistrate decese în urma cutremurului, care este cel mai puternic înregistrat în statul american California în ultimii 20 de ani.

Cutremurul a avut loc vineri, la ora locală 20.19 (06.19, sâmbătă, ora României), în zona Văii Searles, în apropierea orașului Ridgecrest din statul american California, la o zi după un cutremur de 6,4 grade tot în aceeași zonă.

Uraganul Dorian din Bahamas

Numărul persoanelor decedate în urma uraganului Dorian care a devastat Arhipelagul Bahamas este de cel puțin 50, cele mai multe victime înregistrându-se pe insula Grand Abaco.

Dorian a fost unul dintre cele mai puternice furtuni produse vreodată în Caraibe, fiind catalogat drept un uragan de categoria 5, viteza vântului atingând 320 de kilometri pe oră. S-a abătut peste Bahamas timp de aproape două zile, devenind cel mai puternic dezastru din istoria națiunii insulare.O mare parte din Insula Grand Abaco a fost distrusă în urma intemperiilor.

Mii de oameni au fost evacuați din zonele cele mai grav avariate și au fost duși în adăposturi în capitala Nassau. Aproximativ 90% din casele, clădirile și infrastructura din Marsh Harbour au fost avariate, conform Programului Alinmentar Mondial.

Taifunului Hagibis din Japonia

Bilanțul taifunului Hagibis care a lovit Japonia la jumătatea lunii octombrie, a provocat inundații și alunecări de teren a ajuns la 70 de morți. Taifunul a cauzat zeci de alunecări de teren în 15 prefecturi din Japonia, a informat Guvernul.

Taifunul Lekima din estul Chinei

Numărul deceselor provocate de taifunul Lekima în estul Chinei a fost de 30, 18 persoane find date dispărute

Taifunul Lekima a provocat alunecări de tern în estul provinciei Zhejiang, rafale de vânt de până la 187 km pe oră, mii de zboruri fiind anulate, iar traficul feroviar suspendat. Au fost afectate peste 173.000 de hectare de culturi și 34.000 de locuințe în Zhejiang. Lekima, cel de-al nouălea taifun produs în China în acest an, este de așteptat să se deplaseze de-a lungul liniei de coastă în provincia Shandong, ceea ce a determinat anularea mai multor zboruri și închiderea unor autostrăzi, a precizat Xinhua și postul CCTV.

Inundaţii în estul Indiei

Ploile abundente au provocat moartea a cel puțin 113 persoane în statele Uttar Pradesh și Bihar din India în ultimele trei zile, au declarat oficialii, în timp ce apele au inundat un oraș, secțiile spitalelor și au forțat evacuarea deținuților dintr-o închisoare.

Sezonul musonilor din India, care începe în iunie, de obicei se retrage până la începutul lunii septembrie, dar ploile abundente au continuat în unele părți ale țării în acest an, provocând inundații.

Numărul de morți în urma ciclonului Idai din Mozambic a ajuns la 446

Ciclonul Idai a lovit orașul port Beira din Mozambic cu vânturi de până la 170 km / h, apoi s-a mutat în interiorul continentului, afectând statele Zimbabwe și Malawi, distrugând clădiri și punând în pericol viața a milioane de oameni. Furtuna a ucis, de asemenea, zeci de persoane din Zimbabwe, agenția ONU de migrație informând că numărul morţilor este de 259, în timp ce organizaţia umanitar OCHA a anunţat că numărul deceselor ar fi de 154. În Malawi, 56 de oameni au murit în ploilor abundente care au căzut înainte de venirea ciclonului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.