Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FOCUS: Ponta, față în față cu cea de-a treia moțiune de cenzură

Victor-Ponta

Guvernul Victor Ponta se va confrunta cu cea de a treia moțiune de cenzură din partea PNL. Astăzi, liberalii vor depune, la ora 12.oo,  la birourile președinților celor două camere ale Parlamentului, textul și tabelul cu parlamentari care au semnat pentru moțiunea de cenzură.

Citește și: Ce sanse are motiunea de cenzura a PNL. Ultimele calcule

Guvernul PSD a supraviețuit până acum la două moțiuni de cenzură, ambele îndreptate împotriva Guvernului Ponta III (5 martie 2014 — 16 decembrie 2014).

În data de 13 mai 2014, liberalii au depus prima moțiune de cenzură la adresa Guvernului Ponta. Moțiunea de cenzură era intitulată "Opriți Guvernul Ponta 3 — Guvernul corupției, demagogiei și minciunii". Potrivit textului moțiunii, PNL acuza Executivul condus de Victor Ponta că va duce România în orizontul "întunecat și corupt" din perioada 2001-2004, dar și în perioada de dinainte de 1989, când partidul unic acaparase întreaga țară. La 27 mai, moțiunea de cenzură a fost respinsă de plenul Parlamentului, cu 176 voturi pentru și 19 împotrivă. Au fost prezenți 326 de deputați și senatori, dintre care au votat 196. Un vot a fost anulat. Pentru a fi adoptată, ar fi fost nevoie de minim 286 de voturi ''pentru''.

Cea de a doua moțiune de cenzură a fost depusă la 12 septembrie 2014 de către Alianța Creștin Liberală, alcătuită din Partidul Democrat Liberal și PNL. Moțiunea a fost intitulată "Victor Ponta pune în pericol statul de drept! Opriți fraudarea alegerilor de către PSD!". Liberalii și democrat-liberalii, în număr de 171, au acuzat în text faptul că în ultimele luni în România "asaltul supra democrației și asupra statului de drept a atins cote alarmante", artizanul acestor "acțiuni destabilizatoare" fiind, în opinia semnatarilor, Guvernul condus de Victor Ponta. La 22 septembrie 2014, și această moțiune de cenzură a fost respinsă de plenul Parlamentului, cu 154 voturi pentru, 12 împotrivă și două anulate. Votul a fost secret cu bile.

Cea de-a treia moțiune, deși învăluită mult timp de secretomanie în ceea ce privește tema pe care se va centra atacul Opoziției la Guvern, va reprezenta un semnal de alarmă în privința dreptului la vot  al românilor din diaspora. Liberalii vor, de asemenea, să atragă atenția asupra refuzului premierului Ponta de a organiza alegeri anticipate parțiale pentru locurile de parlamentar dar și din administrația locală care au fost vacantate până acum.

Citește și: EXCLUSIV. Ce va cuprinde motiunea de cenzura a PNL

Râmâne de văzut dacă demersul PNL va avea o altă soartă față de cele două moțiuni de până acum, având în vedere soliditatea de care a dat dovadă majoritatea parlamentară până în acest moment. Cert este că în Parlament se fac mai multe calcule, iar cei din PNL speră să poată înclina balanța cu ajutorul parlamentarilor din UNPR și UDMR,

Citește și: Calcule în PNL cu Moțiunea de cenzură pe masă. Cine a semnat până acum

UNPR, șah-mat în Parlament

Blaga, optimist că UDMR va susţine moţiunea de cenzură

Orban: Parlamentari din UNPR și din PSD sunt înclinaţi să voteze moțiunea

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.