Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FOCUS Se luptă cu noul coronavirus patru dintre cele mai mari 12 economii ale lumii

pixabay.com
diverse, trend, economie

Patru dintre cele mai mari 12 economii ale lumii, reprezentând aproximativ 27% din PIB global, se luptă cu virusul COVID 19, iar o cincime, Germania, este în pragul recesiunii.

Apariția a sute de cazuri de coronavirus în două economii majore din afara Chinei a alungat spreanțele de recuperare economică rapidă după epidemia de coronavvirus care a rupt deja lanțurile de aprovizionare la nivel mondial și a afectat profiturile companiilor.

Numărul de persoane infectate din Coreea de Sud, producător important de mașini, electronice și utilaje, a ajuns la peste 890. Italia, care a început weekendul cu doar cîteva cazuri, are acum peste 270 și șapte decese confirmate. Funcționarii au închis clădirile publice, școlile și evenimentele sportive în unele părți din nordul industrial al țării, potrivit Mediafax.ro.

Întrucât și Japonia a raportat deja sute de infecții, patru dintre cele mai importante 12 economii ale lumii, reprezentând aproximativ 27% din PIB global, se luptă acum cu virusul, în timp ce o cincime, Germania, este în pragul recesiunii.

Citește și: Victor Ponta anunță dezastrul: O criză este inevitabilă, o repercusiune asupra economiei globale

Evoluțiile din afara Chinei semnalează o nouă fază de evoluție, cu un risc mai mare pentru companii și pentru lucrătorii lor, dar și pentru creșterea economică globală.

În cadrul scenariului optimist, cu fabricile din China repornite rapid, creșterea globală în acest an ar fi doar cu 0,1 puncte procentuale mai slabă decât se aștepta, a declarat Kristalina Georgieva, directorul general al Fondului Monetar Internațional în weekend. Șeful FMI a avertizat, totuși, că există și scenarii mai grave”.

Piețele bursiere, care până acum au rezistat amenințărilor coronavirusului, reflectă în prezent temerile privind afectarea întro mult mai mare măsură a economiei globale.

Creșterea accentuată a bolii în Italia și Coreea de Sud, a opta și a douăsprezecea economie din lume, a generat reacții puternice din partea investitorilor. Indicii bursieri din Coreea de Sud au închis luni cu un minus de aproape 3,9%, cea mai proastă zi din octombrie 2018. În Italia, principalul indice al pieței a scăzut cu peste 5%. Dow Jones a pierdut 1.031 de puncte, sau 3,6%, în cea mai grea zi din ultimii doi ani.

Cererea redusă de bunuri și servicii și închiderea fabricilor din China erau deja așteptate să slăbească creșterea economică chineză în primul trimestru, să afecteze comerțul și să încetinească creșterea globală. Dar răspândirea virusului crește riscul de deteriorare substanțială a economiilor care creșteau într-un ritm mult mai lent decât China - sau, ca în cazul Germaniei, Italiei și Japoniei, deja cu risc de recesiune.

"Când virusul se limita la China și alte țări din apropiere, era privit ca o problemă economică pentru Asia", a declarat Kevin Giddis, strategul la Raymond James. "Răspândirea virusului în Italia îl transformă într-o problemă europeană și, probabil, într-o problemă globală care ar putea frânge lanțul de aprovizionare în lunile sau anii următori."

Economia Italiei s-a contractat cu 0,3% în ultimele trei luni ale anului 2019, comparativ cu trimestrul precedent, iar unii economiști se așteptau ca țara să cadă în recesiune la începutul acestui an, înainte de apariția coronavirusului.

Boala a apărut în nordul industrializat, în Lombardia, a cărei capitală este Milano. În zona se află Torino, care este reședința Fiat Chrysler, iar alți producători auto, inclusiv Ferrari, sunt situate la sud-est. Milano este, de asemenea, centrul multor producători de articole de lux.

Coronavirusul crește, de asemenea, riscul de recesiune în alte țări. Economia Japoniei, care a raportat 840 de îmbolnăviri inclusiv 691 de la nava de croazieră Diamond Princess, s-a redus cu 1,6% în al patrulea trimestru al anului 2019, iar un alt trimestru de contracție va trimite a treia cea mai mare economie din lume în recesiune.

Germania, cea mai mare economie din Europa și numărul patru din lume, s-a oprit chiar înainte de apariția epidemiei de coronavirus. Companiile germane se bazează pe China pentru a cumpăra mașini și alte produse, iar economiștii de la banca Berenberg au declarat luni că se așteaptă ca economia să se contracte în primul trimestru al anului 2020. Datele oficiale publicate marți au confirmat că PIB nu a crescut în ultimele trei luni ale anului 2019.

Și Coreea de Sud se află într-o poziție vulnerabilă.

Exporturile către China, cea mai mare piață a acesteia, au fost pozitive în decembrie, pentru prima dată în 14 luni. Dar firma de cercetare Oxford Economics se așteaptă ca exporturile și producția industrială să sufere din cauza epidemiei. Compania a avertizat că producătorii de electronice, automobile și echipamente electrice din Coreea de Sud ar putea avea dificultăți în obținerea pieselor de care au nevoie din China. Hyundai a fost deja nevoit să oprească producția la fabricile din Coreea de Sud din cauza lipsei de piese.

Citește și: Rareș Bogdan iese la atac: Jos ticăloșii! .

Și pentru că oamenii vor rămâne acasă, pentru a evita să se îmbolnăvească, și cererea ar putea avea de suferit în Coreea de Sud.

O mulțime de companii, inclusiv Apple, au avertizat că virusul le va împiedica să își respecte obiectivele de vânzări sau de profit pentru primele trei luni ale anului.

International Air Transport Association a avertizat săptămâna trecută că virusul ar putea genera pierderi peentru transportatorii mondiali de aproape 30 de miliarde de dolari. Cererea globală ar scădea cu 4,7%, primul declin de la criza financiară.

Băncile centrale majore și-au folosit o mare parte din muniția disponibilă pentru a lupta împotriva crizei economice începând cu 2008, iar nivelul datoriilor globale nu a fost niciodată mai ridicat, iar acești factori ar putea limita răspunsul factorilor de decizie din întreaga lume.

Diane Swonk, economistul principal la Grant Thornton, a declarat luni că există un consens tot mai mare în rândul economiștilor că Rezerva Federală a SUA va trebui să reducă ratele dobânzilor, poate chiar de luna viitoare, ca răspuns la coronavirus. „Este posibil să nu fie încă o pandemie în sănătate, dar este o pandemie în economie”, a spus Swonk.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.